Gyakran támadja a baloldal a sajtóját

A baloldali-liberális ellenzék és médiumai között korántsem felhőtlen a viszony. Ennek ékes példáját adja a közelmúltban napvilágot látott hír, amely szerint jogerősen pert vesztett Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Telex nevű balliberális hírportál ellen. De nem ez az egyetlen nagy visszhangot kiváltó baloldali belháború: támadta már egymást ellenzéki szimpatizáns milliárdos és a liberális elit újságja, emellett a közismert publicista, Puzsér Róbert is fennhangon szokta kritizálni az ellenzék prominens személyiségeit.

2022. 08. 09. 5:50
null
2021.06.07. Szentendre Gyurcsány Ferenc a DK elnöke lakossági fórumon vett részt Szentendre főterén. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen pert vesztett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a balliberális Telex hírportál ellen. A pert az ellenzéki párt indította a liberális szellemiségű lap egyik állítása miatt, amely szerint Gyurcsányék kihátráltak Iványi Gábor metodista lelkész mögül az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjeinek kiválasztási folyamata során. A DK azt sérelmezte, hogy a portál szerint ezt pártpolitikai okokból tették, meghajolva ezzel a Jobbik akarata előtt. A bíróság szerint az internetes lap információi alátámasztották kijelentésük igazságtartalmát, így okszerűen vonhatták le következtetésüket az ügyben. Emlékezetes, az idei év elején a baloldali ellenzék pártjai konszenzusos köztársaságielnök-jelöltet szerettek volna állítani. Az első kiszemelt Iványi volt, ám a Jobbik szerint a lelkész nem testesítette meg a nemzeti egységet, ezért nem támogatták.

Az ellenzéki egységet demonstrálandó a DK a passzivitásával nem akadályozta meg a Jobbik számára is elfogadható Róna Péter közgazdász jelölését, amit a Telex „kihátrálásként” értékelt. Ezt az érvet a bíróság is elfogadta.

Nem ez az egyetlen eset, amikor ölre mentek egymással a baloldali közszereplők és a liberális újságok. Tavaly a baloldalt anyagilag is támogató milliárdos, Bige László citálta bíróságra a sokak által liberális elit lapnak tekintett Forbes magazint, amelynek jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el. Bigét a lap módszertana bőszítette fel, amellyel a legjómódúbbak vagyonbecslését végezte. A magazin úgy vélte, Bige a 12. leggazdagabb magyar volt mintegy 115,5 mil­liárd forinttal.

A Forbes felajánlotta azt a lehetőséget, hogy a megbecsült vagyon mellett annak gazdája is megjelenítheti véleményét, de a baloldali milliárdos nem élt ezzel. Később azonban helyreigazítási perben követelte az általa helyesnek vélt becslés közzétételét. A bíróság a Forbes javára döntött első fokon, az ítélet szerint nem sértették meg Bige személyiségi jogait.

Liberálisok estek egymás torkának néhány évvel ezelőtt is, amikor az újbudai önkormányzat egykori SZDSZ-es képviselője, Hajdu László (aki nem összekeverendő az egykori XV. kerületi baloldali polgármesterrel) perelte a Hírszerző nevű, azóta megszűnt, liberális értékeket valló portált. A híroldal azt írta: a képviselő hatmillió forintot ajánlott azért, hogy a Lehet Más a Politika színeiben indulhasson a 2010-es önkormányzati választásokon. Mint utalt rá egy tévéműsorban, szerinte inkább az LMP szerette volna őt a sorai közt tudni, de emellett gyanús hasonlóságot is felfedezni vélt a saját megvalósított tervei és a magát zöldnek valló párt programja között.

Manapság is gyakoriak a hasonló torzsalkodások. Puzsér Róbert kritikus gyakran illeti éles kritikával Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koa­líció elnökét. A publicista legutóbb a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által szervezett tüntetésen szólalt fel, és kijelentette: Gyurcsánynak a jelenlegi ellenzékkel együtt a történelem szemétdombján a helye.

Korábban is voltak már éles kirohanásai az exminiszterelnök ellen, de Puzsér Róbert nem kímélte Karácsony Gergely főpolgármestert sem, akit egyenesen notórius hazudozóként jellemzett egy ellenzéki tévéműsorban.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc egy szentendrei lakossági fórumon (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.