Ezekből a forrásokból pénzelik az Átlászó.hu-t

Soros-alapítványok tartják fenn a függetlenségét leghangosabban hirdető portált.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 07. 25. 9:16
Bodoky Tamás
Budapest, 2013. május 29. Bodoky Tamás, az atlatszo.hu fõszerkesztõje a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány workshopján a budapesti Hotel Parlament szállodában 2013. május 29-én. A mûhelybeszélgetést az átláthatóság, a korrupció és a közbeszerzések témakörében rendezték. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu nagyjából 2013 óta része az ellenzéki, balliberális nyilvánosságnak. Öndefiníciójuk szerint ők az igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés érvényesüléséért küzdenek, és az Átlátszónet Alapítvány a közhatalom átláthatóságát és a korrupció elleni fellépést tekinti feladatának. A közpénzek felhasználásával és az alapvető jogok védelmével összefüggő „oknyomozó újságírói tevékenységet”, illetve az ilyen tartalmú művek megjelenését támogatja; továbbá a közérdekű adatok, illetve közérdekből nyilvános adatok megismerésére irányuló igények előterjesztését, a vonatkozó hatósági és bírósági eljárások lefolytatását segíti elő – írja a Tűzfalcsoport.

Az Átlátszó függetlensége, tárgyilagossága azonban erősen megkérdőjelezhető a donorok és a szervezeti-személyi háttér tükrében – tekintve, hogy Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok emberei befolyásuk alatt tartják a hazai baloldali sajtó túlnyomó részét. Ennek egyik legékesebb példája éppen az Átlátszó, az a portál, amely az egyik legfüggetlenebb oldalnak igyekszik beállítani magát.

Soros és a „Big Pharma” támogató ölelésében

Az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. közhasznú célú tevékenységének értékesítési bevétele 2021-ben projektekből származott: belföldről 1,15 millió forint, külföldről 668 ezer forint. 2021-ben a legnagyobb intézményi támogatást az Átlátszónet Alapítvány adta 35 millió forint értékben.

A céget támogató Átlátszó Alapítványt jórészt Soros pénzelte. Az alapítvány egyéb bevétele 2021-ben összesen 44 518 021 forint volt, amely szja egy százalékának felhasználásból (24 046 319 forint), az Open Society Institute támogatásából időarányosan felhasznált részéből (16 038 600 forint), magánszemélyektől kapott adományokból (4 208 102 forint), valamint cégektől kapott támogatásból (225 ezer forint) származott.

Az Átlátszó Alapítvány mögött – annak 2020-as támogatói alapján – a „Big Pharmát”, a nyugati gyógyszergyártó lobbit is ott sejthetjük. Az átlátszósok ugyanis mintegy 5,5 millió forintot kaptak 2020 áprilisától decemberig a Covid–19 média monitoring & álhír monitoring című program részeként az OIP/Zinc Network megnevezésű nemzetközi forrásuktól. A Zinc Network szorosan közös munkában áll számos nemzetközi NGO-val,magánszektorbeli ügyfelekkel, valamint kormányzati hivatalokkal is, így például az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID), az amerikai külügyminisztériummal és védelmi minisztériummal, a brit belügyminisztériummal és védelmi minisztériummal, az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalával.

2021-ben hazai és nemzetközi projektekben való együttműködésből újabb 15,2 millió forint származott, valamint céges támogatásként további egymillió forint érkezett. 4,4 millió forint bevétel származott pénzügyi műveletekből, nagyrészt a devizában nyilvántartott pénzeszközökön elért árfolyamnyeréség révén.

2021-ben az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál a forgó pénzeszközök 131,2 millió forint, saját tőkéje 88 millió forint volt – ismerteti a Tűzfalcsoport.

Az Átlátszó.hu Közhasznú NonprofitKft. tulajdonosai Bodoky Tamás balliberális újságíró (korábban Magyar Narancs, Internetto, Index, aztán Átlátszó), Maróy Ákos (szoftvermérnök,az Európai Bizottság főtitkárságán közpolitikai koordinátor), Sepsi Tibor és Gáli Csaba liberális alkotmányjogászok – utóbbi 2019 őszétől Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója. A cég felügyelőbizottságában és tanácsadó testületében pedig ott találjuk Pelle Andrea elnököt, egykori TASZ-alapítót, Mong Attila újságírót és Polyák Gábort, aki tavaly ősz óta az ELTE Médiát vezeti.

Tényekre válaszul: a helyi hálózatépítő önérzetes visszatámadása

A Magyar Nemzet 2022 elején belsős információkkal publikált cikksorozatot a Soros György alapítványi birodalma által kontrollált nyugati sajtó befolyásáról, így a Magyarország elleni elfogult médiahadjárat pontos hátteréről is. Az Átlátszó hevesen reagált a cikkekre, és tagadni próbálták a balliberális portálok egyoldalúságát, elfogultságát. A Magyar Nemzet a következőt idézte Andrej Noskótól, az Open Society Foundations exigazgatójától:

Egyszerű realitás, a médiában zömében balliberális emberek dolgoznak. Ez annak köszönhető, amit kiválogatási elfogultságnak nevezhetnék.

A Telexen az Átlátszó portálra támaszkodó cikkben az volt erre a reakció, hogy a jobboldali sajtó politikai céloknak megfelelően kontextusból kiragadott, rövid részleteket közöl.

Természetesen a média több (és gyakran egymásnak ellentmondó) valóságot is konstruálhat, és az Átlátszó is kísérletet tesz egy saját valóság megteremtésére az olvasóik körében, nem egyszer szenzációhajhász célzatú, és jól láthatóan politikai indíttatású cikkek és elemzések ezreinek publikálásával évente. Ehhez pedig megvan a nemzetközi hátterük, és a donorjaik is.

Soros alapítványi birodalma nagyságrendileg 15-20 millió dollárt (azaz legalább 6-8 milliárd forintnak megfelelő pénzeszközt) fordít a Magyarország és annak nemzeti kormánya elleni jogi, politikai és kommunikációs küzdelemre. Tény, hogy ebből a rengeteg pénzből az Átlátszó (és a többi balliberális magyar médium) közvetve-közvetlenül évi több tíz millió forinthoz jut hozzá saját pénzügyi beszámolói alapján.

Az elmúlt években bőségesen volt is forrásuk, így az Átlátszó néhány éve azzal került be a hazai hírekbe, hogy a 2018-as választási kampány időszakában pályázatot hirdetett vidéki újságírók toborzására. A projektet nyíltan egy Soros-alapítvány, az Open Society Initiative for Europe finanszírozta. Ennyit az Átlátszó álfüggetlenségéről és a korrupció elleni harcuk hitelességéről – teszi hozzá a Tűzfalcsoport.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.