Hazánkban is erősödik a világjárvány

Hétről hétre nő a koronavírus-fertőzöttek száma, és a szennyvizek koronavírus-koncentrációja is emelkedik. Jó hír azonban, hogy kórházi ellátásra és lélegeztetőgépre is csak kevés ember szorul, az immunizáltak pedig néhány nap alatt túljutnak a betegségen.

2022. 08. 03. 18:59
null
20210401 Budapest Megkezdődött a pedagógusok kampányszerű oltása is a Péterfy Kórházban. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi hetekben közölt adatokhoz képest jelentős emelkedést mutat a koronavírus-fertőzöttek száma: míg a július 27-én közölt adatok szerint 14 402-re, a Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint immár 21 840 főre tehető az igazolt esetek száma.

 A fertőzöttek számával együtt ugyanakkor a kórházban ápoltak és az áldozatok száma is mérsékelten megugrott. Az elmúlt héten 96, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét, 1593 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, ugyanakkor továbbra is csak tizenkilenc beteg van lélegeztetőgépen. 

Szintén aggodalomra adnak okot a legújabb szennyvízadatok is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) beszámolója szerint a korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. A vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben is. A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló, csökkenés azonban egyik városban sem látható. 

Közben a beoltottak száma is folyamatosan emelkedik: a program kezdete óta összesen 6 millió 413 ezer 971 főt oltottak be, közülük 6 millió 200 ezer 631-en a második, 3 millió 889 ezer 453-an a harmadik, 320 ezer 83-an pedig már a negyedik oltást is megkapták. 

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. A vakcinák a háziorvosoktól, a házi gyermekorvosoktól és a kórházi oltópontokon is igényelhetőek, ahová péntekenként akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni. A kormány és az Operatív Törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

Szlávik János szerint úgy tűnik, hogy az immunizáltak esetében az omikron új alvariánsai a korábbiakhoz képest jóval enyhébb tünetekkel, kis köhögéssel, tüsszögéssel, torokfájással, esetleg izom- és ízületi fájdalmakkal járnak, kórházi ellátásra pedig csak kevés ember szorul. Általában tehát néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen. Aki viszont náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti. Ennek ellenére azonban tudni kell, hogy az omikron BA.4 és a BA.5 változatok megfertőzhetik azokat is, akik az oltások által védettséget szereztek vagy korábban már átestek a betegségen. Az új variánsok ugyanis kikerülhetik a korábbi fertőzés vagy a védőoltások által kiváltott védettséget. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiában kitért arra is, 

hogy sok a gyerek a fertőzöttek között, és esetükben is nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns.

Borítókép: Pedagógusok oltása a Péterfy kórházban. Fotó:(Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.