időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jövő csütörtökön tárgyalja a kampánypénzek ügyét a nemzetbiztonsági bizottság

Munkatársunktól
2022.09.29. 20:21 2022.09.29. 20:30
Jövő csütörtökön tárgyalja a kampánypénzek ügyét a nemzetbiztonsági bizottság

Jövő csütörtökön zárt ülésen tárgyalja a nemzetbiztonsági bizottság a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. Sas Zoltán, a bizottság elnöke szerint egy egyesület külföldi, átláthatatlan támogatása nemzetbiztonsági kérdést vet fel, így a vonatkozó törvényt újra kellene gondolni.

Sas Zoltán, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke megkeresésünkre elmondta, a testület zárt ülésen vizsgálja meg a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. A Fidesz kezdeményezéséről a Házbizottság tegnapi ülésén döntöttek. Az ülést jövő hét csütörtökre, délelőttre hívták össze – tudtuk meg az elnöktől. 

Ismert, a Fidesz azután kérte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió érkezett Amerikából a mozgalom számlájára. A Fidesz múlt heti közleményében azt írta, ez amellett, hogy törvénytelen, még durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba. A botrány szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul. 

Tiltott kampánypénzek a baloldalon

Márki-Zay augusztusban arról beszélt, hogy „még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az USA-ból”.

Sas Zoltán lapunk azon felvetésére, hogy Márki-Zay Péter egyesületének kampánytámogatása nem teszi-e indokolttá a vonatkozó törvény módosítását, 

a jobbikos politikus úgy fogalmazott: az mindenképpen visszás, hogy míg egy országgyűlési választáson egy párt finanszírozása szigorúan, jogszabályok mentén zajlik, és nem lehet külföldről támogatást elfogadni, egy egyesület, amelynek fő profilja a politikai tevékenység, elfogadhat külföldi pénzeket. 

– Amikor a jogalkotó megfogalmazta ezt a törvényt, senki nem gondolt arra, hogy egyesület vagy civil szervezet egy országos választáson jelöltet, pláne miniszterelnök-jelöltet állít. Innentől kezdve szerintem érdemes megnézni ezt a finanszírozási kérdést, már csak azért is, mert előfordulhat, hogy a következő országgyűlési választáson indul öt egyesület, az egyiket mondjuk Oroszországból, a másikat Amerikából, a harmadikat pedig máshonnan támogatják – mondta Sas Zoltán. Hangsúlyozta: ráadásul ilyen esetekben még esély sincs arra, hogy átlátható módon kiderüljön, honnan származik a pénz.  

– Mindez már sok nemzetbiztonsági kérdést vet fel, önmagában kockázat, ezért ehhez a törvényhez hozzá kell nyúlni

 – hangsúlyozta a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. 

Borítókép: Sas Zoltán, a Jobbik vezérszónoka felszólal a honvédelmi adatkezelésekről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.