Kampányfinanszírozási botrány: Karácsony nem hisz Márki-Zaynak + videó

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem biztos, hogy minden úgy történt a kampányfinanszírozás során, ahogyan azt Márki-Zay Péter állította. A korábbi miniszterelnök-jelölt ugyanis azt nyilatkozta lapunknak, hogy a kampány utolsó számláit az Action for Democracy amerikai civil szervezet segítségével fizették ki. Ezen társaság elnöke Korányi Dávid, Karácsony főtanácsadója, a Bajnai-kormány korábbi államtitkára. A baloldali háttérember az előzetes várakozások ellenére nem jelent meg a CEU budapesti campusán tartott konferencián.

2022. 09. 21. 14:48
null
20211017 Budapest Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Képen: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elején pattant ki a baloldal kampányfinanszírozási botránya, amikor Márki-Zay Péter korábbi kormányfőjelölt arról beszélt egy podcast adásban, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a kampány utolsó számláit egy több száz millió forintos külföldi adományból fizette ki. 

Az adományozó az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely főtanácsadója, Korányi Dávid elnököl. Korányi egyébként a Bajnai-kormány korábbi államtitkára, a volt kormányfő egyik fontos embere volt. 

Az Action for Democracy egy közleményben ugyan elismerte az MMM-nek nyújtott támogatást, ám visszautasították azon vádakat, amelyek szerint beavatkoztak volna a választási kampányba. Az Action for Democracy szerint ők a támogatást a demokratikus értékek védelme, a választási részvétel növelése és a voksolás tisztaságának elősegítése érdekében nyújtották.

Csakhogy azóta bebizonyosodott, hogy a támogatást nem így használták fel, amit Márki-Zay Péter nyíltan ki is mondott. A korábbi kormányfőjelölt arról beszélt, hogy kulturális projektekre kaptak pénzt, ám ezek között említett számos kampányterméket, például az úgynevezett „migránsszámlálót” és képviselőjelöltek korteskedését is támogatták a pénzből. 

Sőt a bukott miniszterelnök-aspiráns azt is hozzátette, hogy nem csináltak volna efféle „kulturális kampányt”, ha nem lettek volna országgyűlési választások.

A kérdés tisztázása érdekében ellátogattunk egy szeptember 21-én és 22-én megrendezett konferenciára, ahol a felszólalók között Korányi Dávidot is feltüntették. A rendezvény a Budapest Forum 2022 címet kapta, az esemény házigazdája a Soros György által finanszírozott Central European University (CEU), és szervezőként volt feltüntetve a Krekó Péter nevével fémjelzett Political Capital, valamint a fővárosi önkormányzat.

Az már csak a helyszínen derült ki, hogy Korányi Dávid csupán az interneten fog bejelentkezni az eseményre, legalábbis a szervezők szerdán így tájékoztattak minket. 

A konferencián a közönség soraiban felbukkant Hajnal Miklós, aki a kampányfinanszírozási ügy kapcsán kérdésünkre elmondta: az egyesületekre más szabályok vonatkoznak. 

Hajnal egyébként csak annyit tudott az ügyről, amennyit a sajtóban olvasott róla, miközben egyébként ő maga is aktívan kampányolt.

Balázs Péter volt külügyminiszter nem is hallott a botrányról, míg Karácsony Gergely újságírói kérdésre csupán annyit reagált a külföldről érkezett százmilliók kapcsán, hogy nem biztos, hogy minden úgy van, ahogyan azt a sajtó állítja. Ám az álláspontját nem kívánta bővebben kifejteni.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.