Több százan kezdik meg önkéntes katonai szolgálatukat

Közben népszerű a határvadászképzés is, már több mint ezerötszázan jelentkeztek a rendőrség határvadászezredébe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 05. 14:20
null
Székesfehérvár, 2018. október 13. Sorakoznak az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megalakulása és zászlóadományozó ünnepségén Székesfehérváron, a Városház téren 2018. október 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négyszázan kezdik meg kiképzésüket az önkéntes katonai szolgálat keretén belül, a legalább fél éves képzésen résztvevők 16–32 pontot, a további fél évre szerződők pedig akár 64 felsőoktatási felvételi többletpontot is kaphatnak – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A tájékoztatás szerint idén már második alkalommal indul el a kiképzés az önkéntes katonai szolgálaton belül, hétfőn a tervek szerint négyszázan vonulnak be a területvédelmi zászlóaljakhoz, hogy megkezdjék felkészítésük első ciklusát. 

Az önkéntes katonai szolgálat az első nyolc hétben alapkiképzésen, majd géppuskával és pisztollyal végrehajtott általános lövész alapképzésen vesz részt az önkéntes katona. A különféle foglalkozások során pedig műszaki, híradó, általános harcászati, egészségügyi, vegyvédelmi és területvédelmi ismereteket sajátíthat el. Ezt követően választhat, hogy marad az addigi képzést végző területvédelmi köteléknél és lövész kiképzésen vesz részt, vagy szakfelkészítést kap egy úgynevezett műveleti besorolású alakulatnál az ország más pontján.

Ehhez magasabb szintű alkalmassági vizsgálat szükséges, amely teljesítése után búvár, ejtőernyős, logisztikai vagy esetleg speciális lövész képzéseket kap és megismerkedhet a Magyar Honvédségnél rendszeresített gépjárművek, harcjárművek, illetve munkagépek kezelésével is.

Mint írják, az első kiképzési ciklus végén a résztvevő az egységes követelmények alapján a fegyveres harc alapfeladataira kiképzett, a katonai szolgálat normáit ismerő és követő, a katonai szolgálattal járó fizikai terhelések elviselésére képes katona lesz, aki alapvető katonai ismeretekkel és képességekkel rendelkezik a második ciklusban tervezett további szakalapozó és szakkiképzések megkezdéséhez. Sőt, már ez az első ciklus is átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzést, valamint stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát kínál. Emellett az önkéntes katonai szolgálat második ciklusának végén életvezetési tanácsokkal, stressz-és konfliktuskezelési, problémamegoldási és kommunikációs stratégiákkal segítik a jelentkezők elhelyezkedését a polgári életben, ami a katona leszerelését követően megkönnyíti a tájékozódást a civil életben is. A fizikai és szellemi kihívást támasztó kiképzésen nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása.

A HM továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgálat az önkéntességen alapul, ezért bármikor megszüntethető, de a jelentkező az önkéntes katonai szolgálat ideje alatt dönthet úgy is, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása közben, illetve egyéb munkaviszonyban, tartalékosként folytatja.

Kiemelték, a Magyar Honvédség szinte valamennyi civil szakma képviselőjét tudja foglalkoztatni, amennyiben az érdeklődő a katonai hivatásra nem csak átmeneti lehetőségként gondol. További lehetőségek nyílnak meg előtte a misszióban való szolgálatteljesítés során, akár tartalékos katonaként is.

A tárca közlése szerint a szolgálatra jelentkezők elsajátíthatják az ország védelméhez szükséges katonai ismereteket, miközben havi illetmény mellett élelmezési és egészségügyi ellátás, utazási költségtérítés illeti meg őket, szükség esetén szociális támogatásban részesülhetnek, és igénybe vehetik a katonáknak járó vásárlási kedvezményeket. Az önkéntes katonai szolgálat első évében, a tavaly bevonultak közül a program elvégzését követően 418-an választották hivatásul a katonai szolgálatot.

Népszerű a határvadászképzés 

Már több mint 1500-an jelentkeztek a rendőrség határvadászezredébe, közülük pedig már több mint ötszázan szerződést is kötöttek a rendőrséggel, és megkezdődött négyhetes képzésük – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn a Police.hu oldalon. A 180 tanórás –négy tananyagegységből álló – tréningek Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyamatosan zajlanak. A felkészítés során a határvadászok rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el, hogy aztán a későbbiekben esküjükhöz híven tudják végrehajtani az államhatár őrzésére és az illegális migráció megakadályozására irányuló feladataikat. A rendőrség továbbra is várja a jelentkezéseket a határvadászezredbe.

Borítókép: sorakoznak az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megalakulása és zászlóadományozó ünnepségén Székesfehérváron, a Városház téren. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.