időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Átadták a XVI. kerületi pumpapályát

Szabó Réka Zsuzsanna
2022.10.01. 15:00
Átadták a XVI. kerületi pumpapályát

Átadták a XVI. kerület 140 méter hosszú, aszfaltborítású pumpapályáját, amit a bringások mellett gördeszkások, rolleresek és görkorisok is használhatnak. Az eső ellenére a BMX-es versenyzők megtartották bemutatójukat, amiben számtalan látványos trükköt, köztük néhány biciklis szaltót is bemutattak.

Igazi kerületi összefogással és a kormány 30 millió forintos támogatásával épülhetett meg ez a pálya, amelynek összköltsége 60 millió forint volt. A másik 30 millió forintot az önkormányzat biztosította, és helyi vállalkozók vettek részt a kivitelezésben

 – mondta a pumpapálya átadóján Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, aki megköszönte Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárának támogatását.

A létesítményről az ötletgazda, Pichler Róbert elmondta, hogy az ország első és legnagyobb, bárki számára elérhető kerékpáros parkját, a Hermina Bringaparkot 2014-ben adták át. A pálya a helyi biciklisek és a XVI. kerületi önkormányzat együttműködésével épült, azóta pedig számtalan amatőr és profi bringás használja – részletezte, kiemelve, hogy az elmúlt években már többször felújították, de a föld helyett szükségessé vált egy új, strapabíróbb építmény és borítás kialakítása. 

 

Kifejtette: a kerület sikeresen pályázott az Országos bringapark programban elnyerhető támogatásra, amelynek köszönhetően egy nemzetközi színvonalú, a nemzetközi normáknak megfelelő, 140 méter hosszú, aszfaltborítású pumpapályát és egy 70 méter hosszú ugratósort hoztak létre, amit nemcsak a bringások, hanem a gördeszkások, a rolleresek és a görkorisok is használhatnak. A létesítményt körbe is kerítették, így biztonságban lehetnek a pályát és a mellette található bicikliutat használók is – tette hozzá.

A szalagátvágás után, az eső ellenére is megtartották bemutatójukat a BMX-es versenyzők, akik a vizes pályán is bátran ugrattak, sőt egyikük még szaltózott is.

Ismert, hogy az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság 2020 tavaszán, egy évvel a futópálya-építési program után indította el az Országos bringapark programot, amelynek szakmai partnere a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség. A bringaparkok kialakításának célja a kerékpáros szabadidős és sport-infrastruktúra bővítése mellett az, hogy a gyerekek biztosságosabban tudjanak biciklizni, illetve minél több legális erdei kerékpározási helyszín létesítése. 

A pumpapálya, BMX cross pálya, dirt/freeride pálya és erdei kerékpárpálya építési programban eddig 55 létesítmény készült el, idén pedig összesen 70 pálya megépítésére vagy felújítására nyújtottak be igényt. A legnépszerűbb az említettek közül a pumpapálya, amit már kétéves kortól használhatnak a gyerekek. 

Borítókép: A XVI. kerületi pumpapálya (Fotó: a szerző felvétele)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.