Emberölés kísérlete miatt felel az iskolában késelő diák + videó

Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a nyakán a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum 18 éves diákja, akit hétfőn szintén 18 éves osztálytársa szúrt többször nyakon. Az iskolai erőszaknak minden esetben van előzménye, még ha most az érintett intézmény közleménye másként is fogalmaz erről.

Szemán László János–Kincses Krisztina
2022. 10. 10. 18:36
Rendőrök érkeznek a budai elitiskolához Forrás: Metropol: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 18 éves diák többször nyakon szúrta hétfőn ugyancsak 18 éves osztálytársát a várkerületi elitiskolában, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora délután sajtótájékoztatón közölte: 

emberölés kísérlete miatt gyanúsítottként hallgatták ki a vélt elkövetőt, akit még délelőtt az osztályban elfogtak a riasztott rendőrök. A diákot őrizetbe vették, a vallomástételt  megtagadta. A tájékoztatón elhangzott: a késelés 13 szemtanúját meghallgatták, valamint átkutatták a támadó táskáját, amiben kalapácsot és ollót is találtak. A támadás eszközét lefoglalták.

Rendőrségi forrásból megtudtuk, a megszúrt fiú nyolc napon belül gyógyuló, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett, ma délután meg is műtötték. Az iskola MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az esetnek semmilyen előzménye nem volt. Hozzátették: a rendőrség vizsgálja az ügyet, az intézmény igazgatója a tantestületet és a diákokat is iskolagyűlésen tájékoztatta a történtekről. A tanulókkal szükség esetén iskolapszichológus foglalkozik, tudatta az iskola.

A Blikk vélhetően a diákoktól úgy értesült, hogy az áldozat, S. Samu a barátnője mellett ült, telefonon filmet néztek, amikor Bertold hozzájuk lépett, és nyakon szúrta a fiút. A támadás után az igazgató több terembe is beszólt, hogy zárkózzanak be, mert Bertold a folyosókon sétálgat. Ott fogták el a kiérkező rendőrök. 

A bulvárlapnak arról is beszéltek – vélhetően szintén diákok –, hogy a támadó valamilyen pszichés zavarra utaló tüneteket produkált a hétköznapokon. Néhány hete többen jelezték is: baj fog történni, mert Bertold állítólag azt mondta osztálytársainak, hogy valakit meg fog ölni.

Mindenesetre sem a rendőrség, sem az iskola nem közölt részleteket arról, hogy pontosan hol és hogyan történt a támadás. A miértre aligha ad magyarázatot az iskola azon közlése, hogy semmilyen előzmény nem volt. Az iskolai agressziónak ugyanis a szakemberek szerint mindig van előzménye, amit a legtöbb esetben nem vesznek észre a diákok, a nevelők vagy éppen a szülők, akiknek olykor a saját gyerekük is beszélhet ilyesmikről. 

Mindazonáltal a támadó táskájában talált kalapács, olló és maga a kés azt jelezheti, hogy Bertold valóban készült valamire.

Az erőszak biológiai szinten összefüggést mutat az agresszióval, a hormonális kérdésekkel, az idegrendszeri folyamatokkal – mutatott rá lapunknak Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium (MCC)  Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója, akit a támadás kapcsán kerestünk meg. Hal Melinda szerint klinikai pszichológiai vagy pszichiátriai zavar egyaránt lehetséges a bántalmazó viselkedés mögött, akár hangulat- vagy szorongásos zavar, impulzus- és önkontrollprobléma vagy személyiségzavar révén. Az ilyen cselekedetek háttere igen széles spektrumon képzelhető el. 

Összességében tehát azt mondhatjuk, egy ilyen tett hátterében biológiai változók, tanult mechanizmusok, szocializációs problémák és sok esetben a környezet megerősítő szerepe számottevő – foglalta össze a szakember.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei szerint az iskolai erőszak nemcsak a tettlegességben, azaz a fizikai erőszakban merül ki, hanem idetartozik egymás kigúnyolása, megalázása, azaz a szóbeli, a lelki erőszak is. Felhívják a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzetek elkerülésében a szabadidő hasznos eltöltésének kiemelt szerepe lehet: segíthet a sport, illetve egy jó közösséghez tartozás.

Borítókép: Rendőrök érkeznek a budai elitiskolához (Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.