Visszatérhet a nyugalom és a fejlődés

A lehetséges kilenc mandátumból mind a kilencet megszerezte Rácz Anikó és csapata, akik a Fidesz támogatásával elsöprő győzelmet arattak az időközi választáson. A frissen megválasztott polgármester maguk mögött tudná a kampányban megjelenő botrányos stílust, és igyekszik nyugalmat teremteni a városban. Rácz Anikó mindenkivel igyekszik együttműködni, a civilek közreműködésére is számít. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője minden támogatást megad a fejlődéshez.

2022. 10. 11. 5:50
null
20221005 derecske faluriport havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat éve folyamatosan jobboldali polgármestere van a Hajdú-Bihar megyei Derecskének, és a szeptember 25-i időközi önkormányzati választáson is a Fidesz–KDNP által támogatott jelölt és csapata győzött. Érdekes azonban, hogy a frissen megválasztott Rácz Anikó és a vele együtt induló képviselőjelöltek többek között az előző polgármestert és csapatát győzték le. Bordán Szabolcs ráadásul még a második helyet sem szerezte meg, megelőzte őt a függetlenként induló Péterffy Albert is. Voksolást egyébként azért kellett tartani a városban, mert a 2019-ben megválasztott, kormánypárti többségű testület idén június 30-án feloszlatta magát.

Rácz Anikó három év szünet után tért vissza az önkormányzathoz, 2006 és 2019 között alpolgármesterként segítette Bakó István Zoltán, a város akkori első emberének munkáját. Három éve viszont egyikük sem indult az önkormányzati megméretésen, sőt, Bordán Szabolcs úgy nyerte meg a polgármester-választást, hogy kihívója sem akadt.

Mellette még öt Fidesz–KDNP-s képviselő jutott be a polgármesterrel együtt kilencfős, amúgy teljesen jobboldali testületbe. Most, a 2019-ben megválasztott testületből többen is helyet kaptak Rácz Anikó csapatában, köztük olyan is, akik legutóbb nem a Fidesz–KDNP színeiben indultak, de korábban kormánypárti jelöltek voltak. További érdekes körülmény, hogy az új városvezetőt segíti képviselőként Bakó István Zoltán is.

Csúnyán eldurvult a kampány

Amikor 2019-ben visszavonultam a testületi munkától, maradtam a könyvtár vezetője, az intézmény élére 2014-ben kerültem. Az elmúlt három évben nem is nagyon vettem részt a helyi közéletben, csak messziről követtem az új városvezetés munkáját. Azt viszont egy idő után érzékeltük, hogy odalett a bizalom a polgármester és helyettese működése miatt. 

Egyre csak nőtt a feszültség a testületben, és Bordán Szabolcs, valamint az alpolgármestere nem találták a hangot a képviselőkkel, azokkal sem, akikkel egyébként együtt indultak. A feszültség tetten érhető volt a hivatalban és az intézményeknél is, így a képviselő-testület önfeloszlatása egyre inkább elkerülhetetlenné vált – emlékezett vissza az időközi választást kiváltó helyzetre Rácz Anikó. Hozzátette: az időközi választás előtt Vitányi István, a térség választókerületi elnöke feloszlatta a helyi Fidesz-csoportot. Szavai szerint tette ezt azért, hogy mindenki tiszta lappal indulhasson a voksoláson. Ennek volt betudható, hogy a jobboldali jelöltek nem pártszínekben indultak, hanem függetlenként, fideszes támogatással.

A választás eredménye is azt mutatja, hogy a derecskei emberek a problémát nem a Fidesszel azonosították, nem minket büntettek, és bizalmat szavaztak nekünk

 – mondta el Rácz Anikó. A frissen megválasztott polgármester szomorúan beszélt arról, hogy a kampány olyan politikai kultúrát hozott Derecskére, ami eddig helyben teljesen ismeretlen volt. Nagyon sok volt a rágalmazás, a sárdobolás, főleg az online térben, riválisa például a közösségi oldalán közölte, hogy Rácz Anikót feljelentette. A polgármester abban bízik, hogy ez a stílus a választást követően végleg eltűnik Derecskéről, és a településre visszatér a nyugalom. Szerinte a voksolás eredménye is azt mutatja, hogy az emberek nem voltak vevők a mocskolódásra. Úgy véli, a választók velük viszont szolidárisak voltak, azért is arathattak ilyen nagy arányú győzelmet. Rácz Anikó a voksok 72 százalékát begyűjtötte, pedig összesen négy kihívója volt.

Áttekintik a szerződéseket
Derecske első embere kérdésre válaszolva kifejtette: jelenleg annak felmérése folyik, hogyan áll az önkormányzat, az egyes dokumentumokat, a különböző szerződéseket a következő hetekben tekintik majd át. Azt viszont beszédesnek tartja, hogy miközben ők 2014 és 2019 között hárommilliárd forintról 8,3 milliárd forintra növelték a város vagyonát, az utóbbi három évben viszont csak hatszázmillió forint volt a gyarapodás. Ennek jelentős része ráadásul olyan beruházások eredménye, amelyek még a 2019-ig tartó ciklusban, az előző vezetés alatt indultak el. 

Nem nagyon születtek új sikeres pályázatok, a település egy kicsit egy helyben toporgott, és közben egyre nagyobb volt az ellenségeskedés. Mi nem ígértünk nagy fejlesztéseket a kampányban, a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy visszahozzuk a városba a békét és a nyugalmat, mert e nélkül nem lehet hatékonyan együtt dolgozni. Ez már csak azért is így van, mert egyelőre 2024 tavaszáig szól a mandátumunk, addig tudunk tervezni

 – mutatott rá Rácz Anikó, aki hozzáfűzte, ha a választók bizalmat szavaznak nekik, akkor a következő ciklusban is folytatnák a megkezdett munkát. Az új vezetés ugyanakkor annyit megígért a programjában, hogy 2023. januártól babacsomagot adnak az újszülöttek családjának, míg az iskolásoknak jövő szeptembertől tanszercsomagot biztosítanak. A polgármester úgy véli, a legfontosabb fejlesztéseket, így például a szennyvízberuházást és egy sor intézmény felújítását a korábbi ciklusokban megvalósították, de azért út- és járdafelújításokra még szeretnének forrásokat szerezni. Javítanának a közszolgáltatások színvonalán is, emellett szeretnék majd a 95 Celsius-fokos termálvízben rejlő lehetőségeket is kiaknázni, akár a fűtésre is. E téren is kis lépésekben haladnának. Rácz Anikó beszélt arról is, hogy a településen több jelentős civil szervezet működik, velük is szeretnének összefogni. A polgármester ígéri: a munkában számít a civilekre, mint ahogy ők is számíthatnak a városra.

Erős a bizalom az új városvezetésben
Vitányi István országgyűlési képviselő már a kampányban is végig a támogatásáról biztosította Rácz Anikót és csapatát, és mint lapunknak elmondta, Derecske vezetése a jövőben is számíthat rá.

Az egész időközi választásnak az volt a lényege, hogy Derecske ne szenvedjen hátrányt azért, mert a korábbi polgármester és az alpolgármester nem jó irányba vitte a dolgokat. Természetesen teljes mértékben támogatom a város új vezetését, már a kampányban is szerepeltem támogatóként a frissen megválasztott polgármester asszony szórólapján. Arra biztattam a derecskeieket, hogy szavazzanak rá, hiszen egy kipróbált harcosról van szó, aki korábban tizenhárom évig alpolgármesterként dolgozott a településért 

– emelte ki Vitányi István. Hozzátette: úgy látja, biztos kezekben van a város, és a testületbe is olyan olyan kipróbált, megbízható képviselők kerültek, akik a derecskei lakosok érdekeit fogják szolgálni. A maga részéről pedig, miként a választókerület többi negyven településének, Derecskének is minden segítséget megad a fejlődéshez.
A választást megelőzően a közösségi oldalakon, így például a Derecske Facebook-csoportban is aktív kampányélet folyt, a helyiek minden fontos mozzanatot, bejegyzést folyamatosan kommentáltak. Ha a hozzászólásokból indultunk volna ki, akkor nem feltétlenül számítottunk volna arra, hogy Rácz Anikó és csapata elsöprő győzelmet arat majd. A kommentekben sokan ekézték Bordán Szabolcsot, de többen támadták a kormánypárti jelölteket is. Egy valami ugyanakkor egyértelműen látszott, hogy sokan vágytak arra, hogy újra béke és nyugalom legyen a városban, még Fazekas Csongor, a Momentum polgármesterjelöltje is úgy fogalmazott, hogy „viszály helyett békesség kell Derecskére! Ebben minden derecskei egyetért.”
A választás eredménye azonban azt mutatja, hogy a békét és a nyugalmat az emberek Rácz Anikó csapatától várják.

Borítókép: a település polgármestere szeretné kiaknázni a termálvízben rejlő lehetőségeket (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.