Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar terveket

Körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg érkezése várható.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 22. 12:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hivatalos közösségi oldalára feltöltött videóban közölte a hírt. Azt követően, hogy a hét elején a magyar kormány nevében aláírta a nemzeti helyreállítási tervvel kapcsolatos megállapodást, 

a mai napon az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és magának a partnerségi megállapodásnak a szövegét.

A miniszter tájékoztatott, hogy az év végéig a magyar kormány minden olyan megállapodást aláírt az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést.

Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, amelynek köszönhetően megkezdődhet a pályázatok kiírása és elindulhatnak az európai uniós forrásokkal támogatott fejlesztések.

Navracsics Tibor múlt heti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az volt a céljuk, hogy december 31-ig megállapodjanak az Európai Bizottsággal (EB) a kohéziós pénzekről annak érdekében, hogy Magyarország a forrásvesztést elkerülje.

A miniszter akkor kifejtette: a helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz (RRF) részeként 2300 milliárd forint nyílik meg Magyarország számára. Ennek az összegnek a 48 százalékát olyan programok finanszírozására fordítják, amelyek segítik a klíma- és energiapolitikai célok elérését, harminc százaléka pedig a digitális infrastruktúra, a digitális közszolgáltatások fejlesztését, a vállalatok digitális átmenetének támogatását teszti lehetővé

Navracsics Tibor azt elmondta, hogy az operatív programok esetében a magyar társfinanszírozással együtt 14 ezermilliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig: ebből több mint négyezermilliárd forintot már jóváhagyott az EB az agrár- és vidékfejlesztési programokra, így az árfolyamtól függően 9-10 ezermilliárd forint jut a többi operatív programra.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.