Mintegy 280 milliárd forintból fejlesztették Vas vármegye úthálózatát

A cél, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson az úti céljához, ezért kell fejleszteni főleg a vidéki közlekedést – mondta Lázár János.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 12. 15:07
LÁZÁR János
Budapest, 2022. október 11. Lázár János építési és beruházási miniszter beszédet mond az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében rendezett kormányzati tájékoztató konferencián a Hotel Mercure Budapest Castle Hill-ben 2022. október 11-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt fontosságú feladat az állami és önkormányzati kezelésben lévő utak felújítása, korszerűsítése Magyarországon – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter a Vas vármegyei Celldömölkön, miután megtekintette a városon áthaladó Celldömölkről Jánosházára vezető, felújított főút 4,4 kilométeres szakaszát.

A Magyar Közút által kezelt, a szaktárca által felügyelt 32 ezer kilométernyi magyarországi közúthálózat felújításával lemaradásban vannak, ezért rengeteg a tennivaló – fogalmazott Lázár János. – Hazánkban naponta négymillióan ingáznak tömegközlekedéssel és egyénileg az otthonuk és a munkahelyük között, vagy lakóhelyük és a járási központok között – fejtette ki, hangsúlyozva: a cél az, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson az úti céljához, ezért kell fejleszteni főleg a vidéki közlekedést.

Az elmúlt tizenkét évben összesen 280 milliárd forintot fordítottak Vas vármegye úthálózatának fejlesztésére – emelte ki. 

A fejlesztés legjelentősebb eleme a Szombathelyt Győrrel összekötő négysávos gyorsforgalmi út volt, egymilliárd-százötvenmillió forint jutott a Celldömölk és Jánosháza közötti főút felújítására, illetve több tízmilliárd forintot fordítottak a megye alsóbbrendű úthálózatának karbantartására és fejlesztésére is – részletezte.

Lázár János kiemelt beruházásként beszélt a Körmend és Szombathely közötti négysávos autóút, valamint a Szombathely–Kőszeg közötti gyorsforgalmi út megépítéséről.
Észak-Vas vármegyében is halad az utak felújítása, 2022-ben például Lócson, Nemesbődön, Vasasszonyfán, Mesterházán és a térség központjában, Celldömölkön zajlottak beruházások – erről már Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium társadalmi koordinációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszélt. 

Lázár János – Fehér László, Celldömölk polgármestere felvetésére – ígéretet tett arra is, megvizsgáltatja annak lehetőségét, hogy miniszeri keretéből tud-e forrást biztosítani a várostábla és a Mol-kút között a Jánosháza irányába vezető főút felújításából kimaradt 560 méteres szakasz befejezésére. 

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, legalább 144 milliárd forintot fordíthat úthálózat-fejlesztésre a következő programozási ciklusban a Magyar Közút, amelyből mintegy 620 kilométeren újíthatja meg az útburkolatot, ami a Magyar falu programmal kiegészülve jelentős színvonal-emelkedést hozhat a vidéki infrastruktúrában.

A kabinet számításai szerint a Falusi Útalap 2019-től 2021 végéig tartó időszakban közel háromezer kilométer mellékút megújítását tette lehetővé. 

Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.