„A házasság út a demográfiai fordulathoz”

Mára olyan családtámogatási rendszer alakult ki, amely minden élethelyzetben segíti azokat, akik családot szeretnének alapítani – többek között erről beszélt Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) rendezvényén. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke azt mondta, a házasságkötés út a demográfiai fordulathoz, a házasság hete pedig jó alkalom arra, hogy megerősítsük elköteleződésünket és megújítsuk hitvallásunkat.

2023. 02. 16. 11:26
Happy,Family,With,Two,Daughters,Playing,At,Home.,Family,Sitting
634089968 Happy family with two daughters playing at home. Family sitting on floor and playing together. Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nap mint nap igent kell mondanunk egymásra, a házasságra és tenni kell azért, hogy az jól működjön – fogalmazott Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) házasság hete alkalmából tartott rendezvényén, hozzátéve, hogy ezt mutatja a KINCS felmérése is. – Látjuk belőle, hogy a házasság a magyarok számára a boldogságot és az érzelmi biztonságot jelenti, ez az, amit a kormány szeretne biztosítani a magyar családok számára – fejtette ki.

A helyettes államtitkár azt mondta, az elmúlt tíz évben a családbarát országot igyekeztek megerősíteni.

Olyan támogatási rendszer alakult ki, amely minden élethelyzetben segíti azokat, akik családot szeretnének alapítani. Ilyen a harminc év alatti fiatal nők diákhitelének elengedése vagy az szja-mentesség már az első gyermek megszületése esetén

– sorolta Nagy-Vargha Zsófia.

Hozzátette, ezek csak részei a családpolitikai rendszernek, hiszen összesen több mint harminc intézkedéssel segíti a kormány a családokat. 

 Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a házasság hete alkalmából tartott rendezvényen. Fotó: KINCS

A házasság felszabadít

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a házasság hetén nemcsak arról érdemes beszélni, miért értékes a házasság, hanem arról is, hogy a fiatalok merjenek együtt maradni, és hogy akik házasságban élnek, miért tudnak együtt maradni. – Fiatalon házasságot kötni nem korlátoz, hanem felszabadít, lehetőséget ad és a kiteljesedést is segíti – fogalmazott. Mint mondta, a házasság értékes kincs, ami a leselejtezés korában egész életre szóló elköteleződést jelent. Fenntartásához, kiegyensúlyozott működtetéséhez a kapcsolat folyamatos ápolása kell. – Az a kapcsolat, amely nem fejlődik, óhatatlanul visszafejlődik – mutatott rá a KINCS elnöke. Arról is beszélt, hogy amikor megkérdezték a magyarokat arról, hogy mi kell a jó házassághoz, 97 százalék azt felelte, a jó házasságért nap mint nap tenni kell. 

A házasság egyre népszerűbb Magyarországon, az utóbbi négy évben kötötték a legtöbb házasságot a rendszerváltozás óta. Ma már a gyermekek háromnegyede házasságba születik, holott korábban csak minden második baba szülei voltak összeházasodva, és ez az arány Európában is csökkenő trendet mutat

– ismertette Fűrész Tünde. 

– A házasságkötés út a demográfiai fordulathoz. A házasság hete jó alkalom arra, hogy megerősítsük elköteleződésünket és megújítsuk hitvallásunkat – tette hozzá.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a házasság fontosságáról beszélt. Fotó: KINCS

Ezután Rövid Irén, az intézet szakpolitikai elemzési vezetője ismertette a KINCS házasság hete programsorozat alkalmából közzétett felmérését. Mint mondta, házasságban élve elégedettebbek vagyunk az életünkkel és a lelkiállapotunkra is jó hatást gyakorol. A magyarok döntő többsége úgy gondolja, ahhoz, hogy a házasság jól működjön, nap mint nap tenni kell érte, de a hasonló értékrend szintén nagyon fontos a válaszadók több mint 80 százaléka szerint.

Együtt töltött minőségi idő

A magyar emberek házasságpártiak, tízből nyolcan úgy gondolják, hogy a házasság egy férfi és nő között kötött életközösség. Csaknem a válaszadók háromnegyede érzelmi biztonságot is társít a házassághoz, tízből hatan úgy gondolják, a házasság a gyermek érkezésével válik teljessé

– ismertette az elemzési vezető.

Azzal kapcsolatban, hogy mi kell a jó házassághoz, a megkérdezettek első helyre egymás elfogadását, tiszteletét helyezték, utána a megfelelő kommunikációt, az együtt töltött minőségi időt, a toleranciát, majd a kompromisszumkészséget, a vonzalmat és szerelmet említették. A felmérés szerint a közös bankszámla a legkevésbé fontos a jól működő házassághoz.

A 30 év alattiaknál jelentős különbségeket látunk, ebben a csoportban a vonzalom és a szerelem elől helyezkedik el, a megfelelő kommunikáció azonban hátrébb. Rövid Irén arról is beszélt, hogy

a szinglik a felmérés alapján túlzott elvárásokat támasztanak saját magukkal szemben és fontosabbak számukra az anyagi tényezők, a házasoknál mindez jóval hátrébb helyezkedik el.

Boldogan éltek, míg meg nem haltak?

Az eseményen Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke bemutatta a „Maradjunk együtt! Válás vagy változás?” című könyvét. – Hiszek a szövetségben, a házasságban. Megtanulni együtt élni és szép házasságban élni, komoly feladat – fogalmazott, ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy csökkent a válások száma. 

Regős Judit szerint több házasság lenne megmenthető, ha el tudnánk fogadni, hogy folytonos változás az életünk és mindig mindenért meg kell dolgozni. Vannak „fentek” és „lentek” a házasságban, kell, hogy az emberek higgyenek magukban, és barátok, akik hisznek bennük, a boldogan éltek, míg meg nem haltak ugyanis csak a mesében létezik. Hozzátette, ha el tudjuk fogadni, hogy nem leszünk minden pillanatban boldogok és nem tudunk minden szorongásunkra választ találni, akkor nem rögtön a párunkban fogjuk keresni a hibát. 

Mint mondta, a könyvvel abban szeretne segíteni, hogy a házaspárok ismerjék fel a saját elakadásaikat, nehézségeiket, és különböző oldalról lássák meg, hogy nem egyszerű a házasság, de van út és megoldás. – A szövetség egy életre szól, később jó érzés lesz hátradőlni és realizálni, hogy megérte együtt maradni – jegyezte meg.

Az esemény beszélgetéssel zárult, amelynek résztvevői a a könyvben szereplő ismert házaspárok voltak: Nyári Károly Prima-díjas előadóművész és Nyári Edit, valamint Király Tamás, a King Music Management Kft. menedzsere és Király Gabriella.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.