A magyarok szerint a humor és közösen eltöltött idő a jó házasság receptje

A házasság boldogságot és érzelmi biztonságot nyújt a magyarok szerint – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Házasság hete programsorozat alkalmából közzétett felméréséből. A házasságról és a párválasztásról készített kutatás rámutat arra, hogy a magyarok házasságpártiak, kiállnak a hagyományos családmodell mellett és egyetértenek azzal, hogy a jól működő házasság fenntartásáért folyamatosan tenni kell.

2023. 02. 13. 13:17
esküvő
589431530 Fotó: Shutterstock Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok házasságpártiak, döntő többségük, 82 százalékuk szerint a házasság egy férfi és egy nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség. A válaszadók szinte egyöntetűen, 97 százalék gondolja úgy, hogy a jó házasságért nap mint nap tenni kell. A megkérdezettek 83 százaléka szerint pedig ez akkor tud igazán jól működni, ha a pár hasonló értékrendet vall – részletezi a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért januári felmérése, amelyet a Házasság hete rendezvénysorozat kapcsán készítettek. Az országos reprezentatív kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében. 

A Házasság hete rendezvénysorozatot Magyarországon idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a keresztény egyházak és a civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire, fontosságára. 

A most közzétett közvéleménykutatás arról is számot ad, hogy a válaszadók közel háromnegyede, 73 százalék nyilatkozott arról, hogy a házasság érzelmi biztonságot nyújt a házastársaknak. Tízből hat ember pedig úgy véli, hogy a házasságot a gyermek teszi teljessé, és ugyanennyien gondolják, hogy a házasság növeli a boldogságérzetet.

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok 97 százaléka szerint a jól működő házasság és párkapcsolat alapját egymás elfogadása, tisztelete, a megfelelő kommunikáció, 95 százalék pedig az együtt töltött minőségi időt tartja elengedhetetlennek. A vonzalom, a kompromisszumkészség fontosságát a válaszadók 92 százaléka emelte ki, míg a szerelem 91 százalékot kapott. 

A sikeres frigy alapjának tekintik még hazánkban a humorérzéket, 89 százalék nyilatkozott arról, hogy a válás elkerülésének legjobb módja a nevetés. A megkérdezettek 87 százaléka szerint a közös értékrend és a házaspárok közötti munkamegosztás is fontos alapja a boldog és kiegyensúlyozott házastársi létnek.

A reprezentatív kutatásban a párválasztás legfőbb akadályairól, illetve a szinglilét lehetséges okairól is kérdezték a magyarokat. A válaszadók 60 százaléka a valós társas kapcsolatok hiányát, a másikkal szemben támasztott túlzott elvárásokat, valamint a biztos anyagi háttér hiányát és a karrierépítést említette. Minden második ember szerint a házasság egy életre szóló szövetség, amellyel a házasságban élők kétharmada értett egyet. Az emberek arról is nyilatkoztak, hogy jobb, ha még a gyermekvállalás előtt összeházasodik a pár, ezzel az idősebbek értettek leginkább egyet. 

A KINCS kiemelte, ma már a Magyarországon megszülető gyermekek közel háromnegyedének házasok a szülei, míg egy évtizeddel ezelőtt ugyanez a mutató 50 százalék körül volt. 

A házasságkötések reneszánszát éljük, amit jól bizonyít, hogy utoljára a rendszerváltás előtt kötöttek több házasságot Magyarországon, mint az elmúlt években, hiszen a házasságkötések száma 2019 óta minden évben meghaladja a 64 ezret.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.