Megvan az ítélet, bűnösök a Vizoviczki László által megvesztegetett korrupt rendőrök

Elítélte a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa korrupcióért azokat az egykori vezető beosztású rendőr főtiszteket, akiket Vizoviczki László fizetett le, hogy cserébe megvédjék a szórakozóhelyeit. A korrupt főtisztek 6–11 év fegyházat kaptak. A diszkópápa már korábban beismert mindent, őt hét év fegyházra ítélték.

2023. 02. 09. 11:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy év után az elsőfokú ítéletig jutott ma a Vizoviczki László megvesztegette egykori főrendőrök büntetőpere a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt. Az egykori belváros császára már két és fél éve beismert mindent. A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott, ugyanis számtalan olyan adat hangozhatott el, amelyek szolgálati titkot jelenthetnek. A minősítés miatt maga az ítélet részletei is titkosak, a hadbíró csak a rendelkező részt ismertette nyilvánosan, majd az indoklás már ismét zárt ajtók mögött hangzott el. Ez alapján

bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt bűnös kilenc vádlott. A volt rendőr főtisztek közül Koblencz Attila kilenc év, Hopka Lajos 11 év, Gulyás Imre 11 év, Kalmár Tamás tíz év, Orosz Péter hat év fegyházat kapott, büntetésüket teljes egészében le kell tölteniük. 

Két vádlottat megrovásban részesített a hadbíró. Hárman két év hat hónap börtönt, Pusztai Csaba volt alezredes három év hat hónap letöltendő börtönt kapott azzal, hogy büntetése háromnegyedét le kell töltenie.

 

A baloldal által felkarolt Vizoviczki László egyebek mellett saját beismerő vallomására épülő ítéleti tényállások szerint főrendőrök és más hatósági emberek megvesztegetésével biztosította, hogy 52 szórakozóhelyből álló cégbirodalma zavartalanul, hatósági ellenőrzések nélkül tudjon működni éveken át. 

A neki dolgozó hatósági emberek egy része rendszeres fizetést kapott a jól megszolgált „munkáért” cserébe. Vizoviczki emberei így mindig előre tudták, hogy mikor várható razzia, ugyanakkor a konkurenciát rendszeresen zaklatták a lefizetett hatósági emberek.

Mindez azonban csak a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 2010-es megalakulásáig tudott zavartalanul működni. Az NVSZ ugyanis új frontot nyitott a szervezett bűnözés elleni fellépésben.

A nyomozás Vizoviczki ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én 

őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. A bilincs 2012. június elején kattant Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. 

Az eljárás során Vizoviczkin kívül előbb-utóbb mindenki kikerült a letartóztatásból, ám 

Gulyás Imrét 2020. június közepén ismét letartóztatta a vádat képviselő ügyész indítványára a bíróság, mert a felmerült adatok szerint egyik vádlott-társának fizetett volna azért, hogy helyette is vállalja magára a terhükre rótt bűncselekményt. Azóta Gulyás is szabadult.

 

Visszatérve Vizoviczkire, ő különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt jogerősen hét év fegyházat kapott korábban, majd 2020-ban ugyancsak hét év fegyházat kapott a főrendőrök és más hatósági emberek megvesztegetése miatt, és ez az ítélet is jogerőssé vált másodfokon. 

Vizoviczki lapértesülések szerint beismerte tettét, így megúszta a maximálisan kapható 15 évet, igaz, büntetését teljes egészében ki kell töltenie. Ma is fegyházban van, 2030-ban szabadulhat.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt összesen 14-en ültek máig a vádlottak padján. 

Valamennyi rendőr tagadta a vádakat. Ezzel szemben áll Vizoviczki teljes körű beismerő vallomása, amivel állítólag a korrumpált rendőrtisztek szerepét is egyértelműen bemutatta. 

Az elsőfokú, Vizoviczkire és nyolc további, tettét beismerő vádlottra vonatkozó részítélet kihirdetése után a vádat képviselő katonai ügyész azt mondta a sajtónak, hogy a volt rendőrök akár háromszor nagyobb büntetést kaphatnak, mint az őket megvesztegető Vizoviczki. Fejes Erik katonai ügyész akkor kifejtette, hogy korrupciós ügyekben a büntető jogszabályok különbséget tesznek a jogtalan előnyt – ebben az esetben pénzt – felajánló és az azt elfogadó között: 

azokat a vádlottakat – jelen esetben a lefizetett rendőröket és más hivatalnokokat –, akik kapták vagy kérték ezt a jogtalan vagyoni előnyt, sokkal szigorúbban kell büntetni.

– Azon bűncselekmények elkövetését, amelyekért az elsőrendű vádlott egyenként egy–öt év büntetésre volt ítélhető, az ő esetükben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani, vagyis akár háromszor annyit is kaphatnak, mint Vizoviczki – jelentette ki a katonai ügyész.

Borítókép: Vizoviczki László két vádlott között a tárgyalóteremben (Forrás: PestiSrácok/Mészáros Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.