„Magyarországnak több tisztelet jár”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 08. 17:26
Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak több tisztelet jár 

– jelentette ki a honvédelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozója után Stockholmban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy a találkozó kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A miniszter hangsúlyozta: felszólalásában ismertette Magyarország változatlan és világos álláspontját arról, hogy sem lőszerrel, sem halált okozó eszközökkel nem járul hozzá a háború folytatásához és eszkalációjához. – Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból – tette hozzá. A miniszter elmondta: a találkozó fontos témája volt a védelmi ipar fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: Magyarország arra törekszik, hogy a korábban a baloldali kormányok által leépített védelmi ipar ismét visszaépüljön, és az elkövetkező években bekapcsolódjon az európai védelemipari véráramba.

A találkozó margóján a honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Pal Jonson svéd és Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterekkel is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: 

mindkét tárgyaláson a NATO-csatlakozás ratifikációja került előtérbe, amellyel kapcsolatban biztosította partnereit arról, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatja országaik csatlakozását, azonban az elmúlt években sajnálatosan igaztalan, hamis vádak érték a két ország politikusaitól Magyarországot. 

A miniszter Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével is megbeszélést folytatott, akivel Magyarország ENSZ békefenntartó missziókban betöltött szerepéről egyeztettek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárgyalásról beszámolva elmondta: keresik a további lehetőségeket a nemzetközi szerepvállalásra.

 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.