Amerikai katonának álcázzák magukat a romantikus csalók

Az USA budapesti nagykövetsége felhívja az online társkeresők figyelmét, hogy legyenek óvatosak, ha magukat Afganisztánban vagy más tengerentúli országban szolgáló amerikai katonának kiadó személlyel leveleznek. A romantikus csalások legújabb fajtája ellepte a világot, és nálunk is egyre több ilyen eset történik.

2023. 03. 20. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vigyázat! Romantikus átverések! – ezzel a címmel figyelmeztet honlapján az USA Nagykövetsége Magyarországon. A romantikus átverések egyik, napjainkban leginkább terjedőben lévő fajtája az, amikor (Amerikából nézve) a tengerentúlon, például Afganisztánban szolgáló amerikai katonák, férfiak és nők vegyesen, társkereső oldalakon ismerkednek. Gyorsan eljutnak a romantikához, az érzelmekhez, szerelmet is vallhatnak, ám végül ilyen-olyan indokokkal pénz kérnek, gyakran afrikai bankokban nyitott számlákra.

A nagykövetség felhívása pontosan fogalmaz. „Találkozott egy különleges személlyel egy társkereső oldalon. Hamarosan a randioldalról más felületre csábítja Önt: e-mailben, telefonon tartják a kapcsolatot. Azt mondja Önnek, hogy szereti, de távol él – talán a munkája miatt, vagy mert az amerikai hadseregben szolgál. Pénzt kér. Azt mondja, hogy repülőjegyre kell, hogy meglátogassa. Vagy vészhelyzet miatt. Vagy valami más sürgős dolog miatt.”

Forrás: Az USA Nagykövetsége Magyarországon

Kifejtik, hogy a csalók (férfiak és nők is) hamis randi profilokat regisztrálnak, sokszor más emberek képeit felhasználva – például igazi katonák fotóit ellopva. Akár hónapokig építik a kapcsolatot, beférkőzve áldozatuk bizalmába – akár hamis esküvőszervezésbe kezdenek – mielőtt pénzt kérnének. De ha valóban az áldozat vagyonára utaznak, előbb vagy utóbb anyagi segítséget kérnek majd, és miután megkapták, eltűnnek.

A romantikus csalás egy komoly kiberbűn, ami amerikaiakat és magyarokat egyaránt érint. A tipikus áldozat ötven év feletti, egyedülálló vagy özvegy nő, de férfiak is lehetnek célpontok.

A romantikus online csalások már olyan mértéket öltöttek, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is kénytelen foglalkozni a felderítésükkel és a megelőzéssel.

A Szövetségi Nyomozó Iroda azon dolgozik, hogy felvilágosítsa az embereket ezekről az online csalásokról, amit bizalommal való visszaélésnek is hívnak. Az ilyen jellegű átverésekben a csaló hozzájut a randi oldalakon, alkalmazásokon, vagy a közösségi médiában párt kereső áldozatok személyes és anyagi információihoz, és visszaél azzal. Az FBI óvatosságra int mindenkit, aki online szerelmi viszonyt folytat.

Ugyanakkor az Amerikai Hadsereg Bűnügyi Nyomozó Különítménye (CID) felhívja az online társkeresők figyelmét, hogy legyenek óvatosak, ha magukat Afganisztánban vagy más tengerentúli országban szolgáló amerikai katonának kiadó személlyel leveleznek.

Forrás: Az USA Nagykövetség Magyarországon

 

A gyanús jelek

  • Gyanakodjon, ha egy olyan ember, akivel személyesen soha sem találkozott, nagyon hamar szerelmet vall és azonnal „my love,” „my darling” vagy hasonló gyengéd megszólítással illeti, azt állítja, hogy már alig várja, hogy együtt legyenek.
  • Gyanakodjon, ha azt állítja, hogy békefenntartóként dolgozik, szülei, felesége már nem él, gyermekére más vigyáz, és hogy ő egy erkölcsös, becsületes nőre vágyik.
  • Gyanakodjon, ha biztonsági okokra hivatkozva kerüli, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek, vagy ha azt ígéri, hogy egy diplomatával küldet Önnek valamit (ékszert, pénzt, stb.)
  • Ha soha nem sikerül beszélniük telefonon és azt állítja, postai levelet sem írhat vagy kaphat, gyanakodjon! A tengerentúlon szolgáló katonáknak gyakran van postacíme, és e-mail ide vagy oda, mindig örülnek egy fizikai levélnek.
  • Gyanakodjon, ha a magát amerikai katonának kiadó személy sok angol nyelvtani és helyesírási hibával ír, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban született és nőtt fel.
  • Gyanakodjon, ha azt kéri Öntől, hogy küldjön pénzt vagy bármi mást egy harmadik, kívülálló személynek vagy cégnek. Gyakran a cég ugyan létezik, de nincs tudomásuk a csalásról.
  • NE KÜLDJÖN PÉNZT! Legyen különösen elővigyázatos, ha azt kéri, Western Unionon keresztül küldjön neki pénzt utazási, orvosi, kommunikációs költségekre, vagy akár házassági dokumentumok megszerzésének fedezésére. Ha mégis pénzt utal, figyelmeztetjük, hogy annak a visszaszerzésére az esély körülbelül nulla.
  • A sok negatív állítás a hadseregről, valamint arról, hogy a tengerentúli katonák hiányt szenvednek a támogatás és szolgáltatások terén, nem felel meg a valóságnak. Nézzen utána a tényeknek!

Az amerikai katona

A katonák és szeretteik nem pénzért váltják meg a katonák éves szabadságát. Egy katona részére senkinek nem kell eltávozási engedélyt kérni. Egy tiszt nem fog Önnel levelezni egy katona szabadságát illetően. Egy tiszt nincs fent internetes társkereső oldalakon. A katonáknak a szabadságuk kivételéért nem kell pénzt vagy adót fizetniük. A katonáknak nincs szükségük engedélyre a házassághoz. A katonáknak nem kell fizetniük azért, hogy előre hozott nyugdíjba mehessenek. A katonáknak van egészségügyi biztosításuk, ami fedezi az ő és közvetlen családtagjaik kezelését egészségügyi intézményekben világszerte. Így nem szükséges, hogy a kórházi és egyéb kezelési költséget a katonák családtagjai, barátai fizessék. Katonai repülők nem szállítanak magántulajdonban lévő járműveket. A hadsereg gazdasági irodáinak nem feladatuk, hogy segítsék a katonákat bármilyen tétel vásárlásában, eladásában. A háborús övezetekben kiküldetésben szolgáló katonáknak nincs szüksége arra, hogy a hadseregen kívüli bármilyen magánszemélytől pénzt kérjenek a csapatok étkeztetésére és elszállásolására. Kiküldetésben lévő katonák nem találnak nagy pénzösszegeket, amiknek az országból való kimentésére az Ön segítségére lenne szükség.

Borítókép: Amerikai katonák (Illusztráció: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.