Tiszteletben kell tartani a szuverenitásunkat

Svédország után Finnországban tárgyalt tegnap a Hende Csaba által vezetett magyar parlamenti delegáció. – A küldöttség azért utazott a két országba, hogy tisztázzák: Magyarország demokratikus rendszerét és alkotmányos szuverenitását tiszteletben kell tartani – nyilatkozta lapunknak Schaller-Baross Ernő, a svéd–finn NATO-csatlakozásról tárgyaló magyar parlamenti delegáció tagja.

2023. 03. 09. 8:15
GYŐRI Enikő; NÉMETH Zsolt; VANHANEN, Matti; HENDE Csaba; SCHALLER-BAROSS Ernő
Helsinki, 2023. március 8. Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke (b) és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke (k) kezet fog Helsinkiben 2023. március 8-án. Mögöttük Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j2), Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j3), és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke (j4). A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba. MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt Fotó: Kimmo Brandt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tárgyalás és a delegáció munkája sikeres volt, hiszen elértük azt a célunkat, hogy egyenrangú párbeszédre kerüljön sor a kölcsönös tisztelet jegyé­ben – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Svédországban és Finnországban tárgyaló magyar parlamenti képviselők küldöttségének a tagja, akit tegnap Finnországban értünk utol telefonon. Mint jelezte, Hende Csaba, többek között korábbi honvédelmi miniszteri tisztségére tekintettel kiváló vezetője volt a delegációnak.

WEB_DOMESTIC NATO
A magyar parlamenti delegáció Svédországban és Finnországban tárgyalt a NATO csatlakozásokról. Fotó: Europress/AFP

– Azok az előzetes hírek, amelyek a magyar sajtóban is átfutottak, hogy a finnek nem szívesen látják a delegációt, nem bizonyultak igaznak – jegyezte meg a kormánypárti politikus. Visszautalt a magyar sajtót is bejárt hírekre, amelyek szerint Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke nagyon erős, kommunista ihletettségű szociáldemokrata politikusként, politikai megfontolásból tett egyes elutasító kijelentéseket. Az igazság azonban az, hogy a finn parlament elnöke, a külügyminiszter, valamint a külügyi kutatóintézet elnöke is fogadta a delegációt, magas szintű találkozókra került tehát sor. Schaller-Baross Ernő hozzátette: Svédországban ugyancsak találkoztak a parlament elnökével.

 

– A delegáció azért utazott a két országba, hogy tisztázzuk: Magyarország demokratikus rendszerét és alkotmányos szuverenitását, a magyar a választók akaratát tiszteletben kell tartani 

 

– jegyezte meg az EP-képviselő, majd kiemelte, hogy nagyon jó és pragmatikus beszélgetéseket folytattak. 

– Az Európai Unió egy értékalapú gazdasági közösség, amelyben Svédország és Finnország is jelen van. A NATO hason­lóan egy értékalapú védelmi együttműködés és éppen emiatt adódtak egyes kérdések, amelyeket körül kellett járnunk. Nem fér meg ezekkel az elvekkel ugyanis, hogy skandináv partnereink sokszor igaztalanul és alaptalanul támadják Magyarországot. Felmerült, hogy ezek után most, ebben a védelmi együttműködésben mire számíthatunk a skandináv országoktól – szögezte le Schaller-Baross Ernő. Emlékeztetett, hogy hazánknak 1100 éves hagyományai, történelme és alkotmányfejlődése van, szuverén ország, és megérdemli, hogy a választók döntését, valamint a jogi és a politikai berendezkedését tiszteletben tartsák a partnerei. – Ez a tisztelet minden együttműködési rendszeren belül elvárás – fűzte hozzá.

 

– Demokráciákban élünk, politikai véleménye mindenkinek lehet. Ennek kifejezésével kapcsolatban azonban alapvető feltétel a tényalapú megközelítés, a párbeszéd és a kölcsönös tisztelet. Több tiszteletet Magyarországnak, több tiszteletet a tényeknek! 

 

– mondta a Fidesz politikusa, aki szerint ezek a találkozók egy új kezdetnek lehetnek az alapjai. Végül a finn, illetve a svéd kritikákra rea­gálva kiemelte, hogy a Fidesz a kommunista diktatúrával szemben jött létre, éppen azzal a céllal, hogy visszavezesse Magyarországot az európai demokráciák rendszerébe. – Felháborító a demokrácia hiányosságát számon kérni Magyarországon, ahol a választók akaratából olyan politikai erő van kormányon, ami éppen a demokrá­ciáért és egy kommunista diktatórikus berendezkedéssel szemben jött létre – emlékeztetett Schaller-Baross Ernő. Korábban lapunknak a svédországi tárgyalásokról optimistán számolt be Hende Csaba, a magyar parlamenti delegáció vezetője. Az Országgyűlés alelnöke kitért arra is, hogy a svéd és finn fővárosban folytatott tárgyalásokkal a kétoldalú kapcsolatok tekintetében akár új fejezetet is nyithatnak.

Finnország bízik a NATO-ratifikációban

A magyar küldöttség svédországi látogatását megelőzően a média „megágyazott” a találkozónak, mintegy bizonyítva a magyar fél álláspontját, azaz hogy a svédek hazugságokat terjesztenek Magyarországról. A legnagyobb politikai napilap, a Dagens Nyheter írásaiban a szerzők eljutottak oda, hogy Orbán Viktor az orosz érdekeket szolgálja. Pár nappal az érkezés előtt a lap egy publicisztikában azzal a megállapítással élt, hogy a magyar kormányfő Nagy-Magyarország visszaállításán dolgozik. A magyar delegáció látogatásának idején az Aftonbladet már finomabban fogalmazott, a külügyi tárca vezetőjét idézte, aki arról beszélt, jó, hogy szorosabbá vált a kapcsolat a két ország között, és így párbeszéd folytatható. A lap interjút közölt a delegációt vezető Hende Csabával is, amiben azt emelték ki, hogy ugyan a magyar felet irritálják a svéd hazugságok, a ratifikáció nem került veszélybe. A Helsinkiben folytatódó tárgyalások kapcsán a hétvégén a finn külügyi bizottság alelnöke, Erkki Tuomioja tett olyan nyilatkozatot, hogy Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel. A finn közmédia kiemelte: a finn Országgyűlés alelnöke szerint a magyar vendégek nem finomkodtak, amikor a magyar jogállami elvek betartásáról volt szó.

Borítókép: Helsinki, 2023. március 8. Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke (b) és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke (k) kezet fog Helsinkiben 2023. március 8-án. Mögöttük Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j2), Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (j3), és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke (j4). A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba. (Fotó: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.