Megvan, hogy mikor szavazhat a parlament a svéd és a finn NATO-csatlakozásról

Jövő héten utazik a két országba a magyar Országgyűlés delegációja, hogy rendezzék a vitákat. Ezután dönthet a parlament a csatlakozásról.

2023. 03. 02. 12:53
Budapest, 2023. február 28. A kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvény zárószavazása az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A házbizottság csütörtöki ülésére benyújtott napirendi javaslat szerint a március 20-i héten dönthet az Országgyűlés a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, így az eredetileg a jövő hétre tervezett parlamenti zárószavazás a legújabb tervek alapján két héttel eltolódna.

parlament
A parlament dönthet a svéd és a finn NATO-csatlakozásról Fotó: Mirkó István

Parlamenti delegáció alakult

Ahogy arról lapunk beszámolt, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok múlt heti, balatonfüredi kihelyezett frakcióülése után a svéd és a finn NATO-csatlakozásról szólva kiemelte, hogy ezzel kapcsolatban vita van, mivel ezeknek az országoknak a politikusai durván, alaptalanul és közönségesen sértegették Magyarországot. Ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba a vitarendezés érdekében. Azóta kiderült, hogy a jövő héten útnak induló delegációt Hende Csaba, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vezeti.

 

Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth rádióban pénteken elmondta, hogy azt kérte a frakciótól: szavazzák meg Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. 

 

– Erről azonban vita volt, egyebek mellett azért, mert Svédország hazugságokat terjeszt Magyarországról – mutatott rá. 

A kormányfő mellett Szijjártó Péter külügyminiszter is egyértelműen leszögezte, hogy támogatják a finnek és a svédek csatlakozását. Emellett a svéd és finn NATO-csatlakozás parlamenti vitájában a Fidesz és a KDNP is jelezte, hogy támogatják a NATO-bővítést.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.