Fontos üzenetet fogalmazhat meg a szentatya Magyarországról

Fontos látogatást tesz Ferenc pápa a magyarországi útja során a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol a hazai katolikus felsőoktatási intézmények képviselői fogadják. A zárt körű programot vasárnap délután, a szentatya elutazása előtt tartják meg.

2023. 04. 19. 5:46
.
Pope Francis visits Budapest Ferenc pápa Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra számítunk, hogy a tudományos és kulturális élet képviselőivel való találkozására Ferenc pápa azzal az egyértelmű szándékkal érkezik, hogy fontos üzenetet fogalmaz meg nekünk – közölte lapunk kérdésére Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) dékánja azzal kapcsolatban, hogy a szentatyát április 30-án délután fogadják az intézmény Információs Technológiai és Bionikai Karán.

Birher Nándor azt mondta, a helyszínválasztás azért izgalmas, mert a tudomány legmodernebb szegmenséről van szó.

Az intézmény bejáratánál kétszáz hallgató várja majd Ferenc pápát, erre a lehetőségre előzőleg pályázni lehetett. Mindez azért is fontos, mert ez a program zárt körű rendezvény lesz, bent a hallgatók közül negyvenen fogadják majd a szentatyát, ők egyben segítők is lesznek, hogy a tudományos és kulturális élet prominensei otthon érezhessék magukat az egyetemünkön

– emelte ki a dékán. Ferenc pápát Kuminetz Géza atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora köszönti majd, ezután egy oktatói és egy hallgatói tanúságtétel következik. A szentatya rövid, néhány perces zenei betét után szól majd az egybegyűltekhez, majd a találkozó közös imádsággal zárul. – Ez a rendezvény kiemelten fontos egyetemünknek, a programot a Vatikán kérésére iktatták be a szervezők a szentatya programjába, akinek fontos, hogy ellátogasson a vezető katolikus felsőoktatási intézetbe – mondta Birher Nándor. 

A PPKE BTK dékánja kifejtette: a rendezvényen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola képviselői is jelen lesznek.

– A pápa nagyon számít a katolikus felsőoktatásra. Egyetemünk ráadásul idén harmincéves, és az eltelt három évtizedben nagyon fontos tapasztalatokat szereztünk a magyar egyház és a Vatikán viszonylatában, elsősorban történeti oldalról. Az intézmény keleti kapcsolatai is erősek, elég csak az örmény és a szír kapcsolatokra gondolni – mutatott rá a dékán.

Birher Nándor kifejtette: Ferenc pápa folyamatosan kapcsolatot tart a tudományos és kulturális közélettel. Emlékeztetett arra, hogy a szentatya egy évvel ezelőtt összehívta a Róma környéki egyetemi rektorokat, vezetőket.

Az ő figyelmüket is felhívta arra, hogy mennyire fontos a fiatalság és a tudásátadás szerepe egy olyan időszakban, amikor ennyi kihívással kell szembenézni. Napjainkban ki kell emelni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos etikai kérdéseket, ezen a területen is fontos kutatásokat végez az egyetemünk

– hangsúlyozta.

Borítókép: Ferenc pápa szívesen tér vissza Magyarországra (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.