Ma is háborúba sodorná Magyarországot a dollárbaloldal

Nem lankad a háború eszkalációját előidéző európai uniós és amerikai kardcsörtetés, amit itthon a magyarországi dollárbaloldal is teljes gőzzel támogat az orosz–ukrán konfliktus kezdetétől. Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által indított háborúpárti plakátkampányt is magáévá tette a baloldal, ami nem meglepő, hiszen ismert tény, hogy a 2022-es választások előtt négymilliárd forintnak megfelelő dollár érkezett az ellenzékhez Amerikából. Összeállításában az Origo felidézte a baloldal legmarkánsabb háborúpárti megnyilvánulásait és annak hátterét.

Munkatársunktól
Forrás: Origo2023. 05. 11. 15:55
null
Borítókép: Baloldali nagygyűlés (Fotó: Teknős Miklós)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendületlenül folytatja a háborúpárti politikát a dollárbaloldal, továbbra is kiállnak Ukrajna fegyveres támogatása mellett, amivel belesodornák Magyarországot a konfliktusba. Nem véletlen, hogy az orosz–ukrán háború kezdetétől ezt a kardcsörtető álláspontot képviseli a hazai baloldal, hiszen közben kiderült, hogy a választási kampányukat mintegy négymilliárd forintnak megfelelő dollárral támogatták az Egyesült Államokból, ami Soros Györgytől, a jelenleg kormányzó amerikai demokraták egyik finanszírozójától származik – ismertették az Origó cikkében.

A magyarországi dollárbaloldalhoz az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű alapítvány közvetítésével érkezett a pénzügyi támogatás nagy része. Az NGO vezetője Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök bizalmi embere, Korányi Dávid. 

Ez a szervezet közvetlenül a tavaly áprilisi választás előtt jött létre, és feladata az volt, hogy befolyásolja a hazai belpolitikát a kormányváltás érdekében. A pénzekből részesült a Márki-Zay Péter bukott miniszterelnök-jelölt vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, de jelentős, milliárdos nagyságrendű összeg érkezett a baloldali kampányt lebonyolító Datadat nevű céghez és a szintén Gyurcsány–Bajnai-tengelyhez köthető és médiahálózatot is működtető Oraculum 2000 Kft.-hez. A törvénysértés gyanúját felvető külföldi finanszírozás ténye nyilvánvalóan arra enged következtetni, hogy ezért valamilyen megrendelést kellett, vagy kell ma is teljesítenie a dollárbaloldalnak és a vele együttműködő dollármédiának. Így már nem annyira meglepő, hogy ragaszkodnak a választói akarattal ellentétes háborúpárti politikához.

 

Háborús plakátkampány

A közelmúltban a budapesti amerikai nagykövetség indított plakátkampányt, amellyel a magyar kormány azonnali tűzszünetet követelő békepárti álláspontjával ellentétes platformra helyezkedtek. A példátlan módon egy idegen ország által megrendelt és finanszírozott hazai politikai kampányakciót azonnal magáévá tette a dollárbaloldal, a Jobbik elnöke és meghatározó politikusai a plakátokon szereplő „Ruszkik haza!” jelszót állították be háttérképnek a közösségi oldalaikon. 

Emlékezetes: Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMN) elnöke 2022. február 13-án egy Partizán interjúban azt mondta:

Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be... ha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának. (...) Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

A bukott kormányfőjelölt a német Tagesspiegelnek adott interjúban így vélekedett:

Természetesen Magyarországnak, mint NATO- és EU-tagnak, csatlakoznia kell minden Oroszország elleni szankcióhoz. Ez elvi kérdés – még akkor is, ha ez gazdaságilag árt nekünk. A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 2022. február 28-án a Facebookon azt írta:

Például azzal indokolta a fegyverszállítások lehetetlenségét (Orbán Viktor – a szerk.), hogy »azokkal a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd, hiszen Kárpátalján magyarok is élnek.« Szegény Orbán, félreértette a helyzetet, azt hitte, az oroszoknak kellene fegyvert adni. Nem, nem azoknak. Az EU a hazájukat védő ukrán népnek ad, akik között sok nemzetiségű állampolgár él, köztük magyarok is. 

Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke, jelenleg országgyűlési képviselője egy 2022. február 1-jén megjelent publicisztikában azt írta:

Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő 2022. február 28-án a Facebookon ezt írta:

Mélyen szégyellem magam Szijjártó miatt, a szégyenemet csak még jobban mélyíti az, hogy az oroszok talpát nyalva nem engedjük át hazánkon az ukránok honvédő háborújához a fegyvereket. Pedig, ha valakiknek, a magyaroknak '56 óta tudniuk kell, milyen az, amikor »pragmatikus és bölcs« vezetők odadobnak egy országot az oroszoknak és együttérző szavakon kívül nem adnak más »segítséget«.

Az idézett nyilatkozatok és írások egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a dollárbaloldal a kezdetektől a háború eszkalálását előidéző európai uniós és amerikai álláspontot visszhangozta, de az április 3-i országgyűlési választások eredménye ennél is markánsabban igazolta azt a tényt, hogy a magyar emberek döntő többsége a Fidesz–KDNP békepárti politikája mellett áll – olvasható az Origón.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés a kampányban. Fotó: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.