Novák Katalin átadta az új kijevi magyar nagykövet megbízólevelét

Diplomáciai nagyüzem zajlott ma a Sándor-palotában.

2023. 05. 09. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A béke a magyar érdek. Ma átadtam Magyarország új kijevi nagykövetének, Heizer Antalnak a megbízólevelét” – jelentette be közösségi oldalán Novák Katalin. A köztársasági elnök kiemelte, hogy nagykövetnek az ukrajnai háború miatt különösen nehéz poszton kell a magyar érdekeket képviselnie. 

Arra kértem, hogy munkája során mindent tegyen meg a béke előmozdításáért, és mindig tartsa szem előtt a kárpátaljai magyarság érdekeit

– szögezte le az államfő.

Heizer Antal 1986-ban végzett a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében, majd többek között Kínában, Szlovákiában, Kazahsztánban és Albániában volt már nagykövet, a 2000-es években pedig vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is. A váltás nem számít rendkívülinek, mivel az eddigi nagykövet, a kárpátaljai származású Íjgyártó István 2018 ősze óta töltötte be a kijevi magyar diplomácia vezető posztját, korábban moszkvai nagykövet, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is volt. 

Az új kijevi magyar nagykövetre nagy kihívások várnak, mivel az ukrán-magyar viszonyt több nehézség is terheli. Az egyik ilyen az ukrán vezetés fellépése a kárpátaljai magyarokkal szemben, de fontos különbség a háború megítélése is, mivel hazánk a mielőbbi békét szorgalmazza.

Megjegyzendő, hogy Budapesten ügyvivő ukrán nagykövet van jelenleg, azonban korábban lapunk is beszámolt róla, hogy Fegyír Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora Budapestre érkezhet Ukrajna nagyköveteként. Nemrégiben Twitteren jelent meg egy fotó Fegyír Sándorról, amelyen a Magyar Nemzet március 23-i lapszámát olvassa.

Az új kijevi magyar nagykövet mellett a mai napon az államfő Urkuti Györgyöt Magyarország rigai nagykövetségének, míg Szilágyiné Bátorfi Editet a bécsi nagykövetségnek a vezetésével bízta meg, továbbá átvette a megbízólevelet Jordánia új budapesti nagykövetétől, Haitham Saleh Elayyan Abu Alfoultól.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök átadja a megbízólevelét Heizer Antalnak (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.