Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bajnai Gordon állhat a diáktüntetések mögött

Lelepleződni látszik, hogy a baloldal áll a diáktüntetések mögött, melynek ékes bizonyítéka Bajnai Gordon jelenléte a múlt heti demonstráción. A tüntetők hátsó soraiban meghúzódó volt kormányfő már korábban is próbált a diákokat felhasználva a kormány ellen hergelni. Ezenkívül a Momentum is hasznot húzna a tiltakozásokból, mivel Donáth Anna is arról beszélt, hogy pártjának ifjúsági szervezete állt a tiltakozások első sorában.

Munkatársainktól
2023. 06. 19. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volna meglepő, ha kiderülne, hogy a tanártüntetésnek nevezett pénteki akció mögött is a dollárbaloldal sejlik fel, ugyanis a hátsó sorokban megbújva maga Bajnai Gordon bukott kormányfő is részt vett a végére érdektelenségbe fulladt múlt heti demonstráción. Bajnai a háttérbe húzódva követte az eseményeket nagyjából 10-15 percig, majd női kísérője társaságában az Alkotmány utca felé távozott a megmozdulásról – számolt be helyszíni tudósítónk. 

Bajnai
Bajnai Gordon hátul állt (Fotó: a cikk egyik szerzőjének felvétele)

Régóta próbálkoznak

Nem ez volt az első alkalom, hogy a dollárbaloldal egykori miniszterelnökét összefüggésbe lehetett hozni a diáktüntetéssel. Mint arról korábban az Origo beszámolt, tíz évvel ezelőtt Bajnai Gordon emberei, akik magukat akkor is civilnek mondták, az LMP egykori sajtófőnökén keresztül riadóztatták a médiát, bár Bajnai szerint neki semmi köze nem volt hozzájuk. 

Selmeczi Gabriella szerint a fideszesek látták is, amikor a civilnek mondott demonstrálók az Együtt 2014 címéről megkapták e-mailben az utasításokat, Kósa Lajos pedig még sajtótájékoztatót is tartott arról, hogy „szerveződik a Bajnai-gárda”. 

Bajnai Gordon mozgalma erre reagálva közleményt adott ki arról, hogy tisztelik a tüntetők tenni akarását, de nem szervezték vagy bátorították az akciójukat, sőt nem is tudtak róla. Az aktivisták mindannyian visszautasították, hogy ők Bajnai emberei lennének, mint ahogyan a pártokhoz kötődésüket is tagadták.

A 2018-as választások előtt is próbálkoztak hasonló akciókkal a baloldali háttéremberek. A Soros György által pénzelt civil szervezetek éveken át próbáltak nyomást gyakorolni a kormányra az oktatásügyön keresztül, de csak akkor kezdték igazán a középiskolás korosztályt buzdítani a tüntetéseken való részvételre. Az akkor a médiaérdeklődés középpontjában lévő Független Diákparlament is Soroshoz és Bajnaihoz köthető szervezetekből nőtt ki, nem meglepő tehát, hogy szoros kapcsolatot tartottak a pedagógustüntetések szervezőivel is. Az önmagát függetlennek nevező diákparlament egyik alapítója a Fidesz-székház elfoglalásánál is ott volt.

Ahogy napjainkban, a diáktüntetések aktivistái akkor is elutasították a szakmai egyeztetéseket, és csupán a rendzavarásokban, a minél nagyobb kormányellenes megmozdulások szervezésében voltak érdekeltek. 

A legnagyobb, 2013–2014-es eseményeket a Krétakör, a HaHa diákmozgalom és a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 nevű párt irányította, amelyet a Haza és Haladás Alapítványon keresztül Soros finanszírozott.

Donáth Anna önellentmondásban

Mindeközben komoly önellentmondásba került Donáth Anna azzal kapcsolatban, kik is álltak az első sorban az elmúlt hónapok diáktüntetésein. A Momentum EP-képviselője ugyanis, szemben korábbi nyilatkozataival, most saját közösségi oldalán ismerte el, hogy a TizenX, azaz a párt ifjúsági szervezete végig szervezője, sőt élharcosa volt a fővárosi megmozdulásoknak. 

Donáth Anna a Facebookon közölte, a Momentum TizenX diákjaival beszélgetett a magyar oktatás válságáról és a diáktüntetésekről, „hiszen a TizenX-esek az első sorokban tüntettek a nagyobb budapesti megmozdulásokon, vállalva sok esetben a könnygázt és a gumibotot is.”

Bevallása szerint a párt ifjúsági szervezetének tagjai 

nemcsak Budapesten, hanem az ország számos településén is oroszlánrészt vállaltak a tiltakozások megszervezésében.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a Momentum mostani aláírásgyűjtésénél, melynek célja, hogy az Európai Bizottságnál fúrják meg az uniós pénzek kifizetését, a TizenX tagjai is standolnak, gyűjtik a támogatásokat. – Országszerte számtalan településen kint vagyunk pultjainkkal. Aláírásokat gyűjtünk az Európai Bizottságnak küldött indítványunkhoz, melyben arra kérjük a bizottságot, hogy az EU-s pénzekért cserébe várják el a magyar kormánytól az oktatás rendbetételét. A TizenX-esek is rendszeresen ott vannak a pultjaink mögött, hiszen ők érzik leginkább: a saját és a leendő gyermekeik jövője a tét – írta a momentumos EP-képviselő.

A dolog érdekessége, hogy három hete a politikus ennek a szöges ellenkezőjét nyilatkozta. 

Donáth Anna az Indexnek május végén a diáktüntetésekkel kapcsolatban még azt mondta, hogy „ezeken a tüntetéseken a Momentum szándékosan nincs az első sorban”. Hozzátette, azonban ott vannak, és nem fognak elnézést kérni azért, hogy a politikájukat hirdetik, ami ugyanabba az irányba mutat, mint a tüntetések elvárásai.

– A tavalyi választások óta óriási pártellenesség uralkodik a magyar társadalomban, amellyel én tökéletesen tudok empatizálni – közölte Donáth, aki szerint az ő dolga az, hogy bizalmat építsen az emberekben − nem várhatja ugyanis el, hogy a bizalmuk újra és újra az ölükbe hulljon. Azonban szerinte a diáktüntetések nem fogják elérni a céljukat, ha csak diáktüntetések maradnak. És a pártok által szervezett tüntetések sem fogják elérni a céljukat, ha kizárólag párttüntetések maradnak.

Tizenhárom százalék unió

A parlamenti ülésszak végéig, azaz július 7-ig szavazni fog az Országgyűlés a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvénytervezetről – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Hozzátette: nem igaz a baloldal vádja, miszerint a kormány az EU-s forrásokból akar bért emelni, mivel 2030-ig a magyar állam hétezermilliárd forintot költ béremelésre, amiből mintegy 800 milliárdot fizetne az unió. Ez csupán 13 százalék – mutatott rá a miniszter.

Borítókép: Résztvevők egy korábbi tüntetésen (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.