Életbe lépett a hőségriasztás, a forróság mellé jön a szaharai por

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szerdán, amit péntek éjfélig rendelt el az országos tiszti főorvos az ország egész területére. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű, és a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV–B-sugárzás várható.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET, OKF2023. 06. 21. 6:37
null
Budapest, 2023. június 20. Járókelõk hûsítik magukat egy párásítónál a belvárosi Kossuth Lajos téren 2023. június 20-án. Június 21. nulla órától június 23. éjfélig másodfokú hõségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tisztifõorvos. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az ajánlás szerint a kánikula idején, 

kiemelten délelőtt tizenegy és délután három óra között lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös helyen, 

kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, és javasolják a napi többszöri, langyos vizes zuhanyozást. A hőségben a szokásosnál több vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV–B-sugárzásra figyelmeztet. Szerdán az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket.

Várhatóan szerdától szaharai por érkezik Magyarországra dél felől. A por megfestheti a naplementéket, és a kialakuló záporokkal ki is mosódhat majd.

Borítókép: Járókelők egy párásítónál a Kossuth Lajos téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.