Soros civiljei is elismerték az igazságügyi reformot

Elismerően szólt a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország és az Eötvös Károly Intézet közös értékelése.

2023. 06. 02. 4:45
null
SWITZERLAND-ECONOMY-DIPLOMACY-BANKING-DAVOS Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Soros György amerikai tőzsdespekuláns által támogatott NGO-k folyamatosan olyan információkkal látják el az Európai Parlament hazánkban vizsgálódó politikusait, hogy Magyarország semmit sem teljesít az unió által elvárt intézkedésekből, egy saját, belső jelentésükben dicsérik a kormány igazságügyi reformját. 

Mint ismert, az Országgyűlés május 3-án fogadta el az egyes igazságügyi tárgyú törvényeknek a magyar helyreállítási és ellenálló képességi tervhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényt. 

A Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország és az Eötvös Károly Intézet közös értékelése szerint az elfogadott igazságügyi reform jelentős előrelépést jelent a kormány által januárban társadalmi konzultációra bocsátott törvénytervezethez képest. Mint írják: a magyar kormány a bírósági szervezetrendszerrel kapcsolatos legfontosabb kérdésekben a szupermérföldkövek (brüsszeli feltételek) teljesítésére irányuló szándékot tükröz.

Kiemelik ugyanakkor azt is, hogy az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében előírt igazságügyi reform kiemelkedő jelentőségű, mivel hosszú évek óta fennálló jogállamisági problémák felszámolását célozza, és a magyar bírósági szervezetrendszer függetlenségének helyreállítása szempontjából minimálisan szükséges jogszabályi keretet kíván megteremteni. Emiatt a szupermérföldköveknek való megfelelés vizsgálatát is kellő körültekintéssel és kompromisszumok nélkül kell elvégezni. Elismerik  azonban, hogy a reform általuk feltárt „hiányosságai” csupán technikai részletkérdésnek tűnnek. Ennek kapcsán pedig természetesen „kockázatokról” is beszélnek, majd hosszas elemzésben próbálják megmagyarázni az állítólagos hiányosságokat. 

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.