Történelmi katonai megállapodás született Magyarország és Niger között

– Magam is meggyőződtem róla, hogy milyen magas szintű védelmi ipar és politika van Magyarországon – mondta Alkassoum Indattou, a nigeri kormány védelmi minisztere hétfőn Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatta a nigeri köztársaság védelmi miniszterét arról, hogy az EU soros elnökségét hamarosan Magyarország fogja átvenni, s „elnökségünk alatt kiemelt jelentőségű figyelmet fordítunk majd a Száhel-övezet biztonságára”.

2023. 06. 26. 14:19
null
2023.06.26 Budapest Szalay-Bobrovniczky Kristóf fogadja Alkassoum Indattou nigeri védelmi minisztert Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok a kétoldalú megbeszélések, amelyeket lefolytattunk kölcsönös egyetértésben zajlottak. Mi tanulni kívánunk az önök tapasztalatából a védelempolitika terén, és szeretnénk megosztani a mi tapasztalatainkat is, amelyeket a terrorizmus elleni küzdelem során szereztünk – mondta Alkassoum Indattou, a nigeri kormány védelmi minisztere hétfőn Budapesten, ahol  Magyarország honvédelmi miniszterével aláírták a két ország védelmi megállapodásáról szóló szándéknyilatkozatot. 

Niger, Magyarország, katonai megállapodás
Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Magyarország azon az állásponton van – és mindig is úgy gondolta –, hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik, a nigeri kormánnyal való megállapodás ezt is segíti. Fotó: Kurucz Árpád

A nigeri kormány minisztere elmondta, kétnapos látogatása során megismerhették Magyarország védelmi politikáját. – Magam is meggyőződtem róla, hogy milyen magas szintű védelmi ipar és politika van Magyarországon – tette hozzá. Mint kifejtette, a két ország között megkötött egyezmény nemcsak a katonai képzésre, felszerelésre, katonai infrastruktúrára fog korlátozódni, hanem a katonai kapacitásaink megerősítésére is. – Meg vagyok győződve arról, hogy ez az egyezmény új lehetőséget teremt országaink számára, hogy előmozdítsuk a békét, a biztonságot és a prosperitást – zárta gondolatait a miniszter.

 

Ilyen találkozó hazánk és Niger között még nem volt

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere elmondta, a mai kétoldali találkozónk történelminek számít, hiszen ilyen szintű találkozó hazánk és Niger között még nem volt. A miniszter elmondta: Száhel-övezet Európa déli kapuja, és „Magyarország pedig azon az állásponton van, és mindig is úgy gondolta hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik”. Éppen ezért a tárcavezető szerint kiemelt stratégiai jelentősége van annak a megállapodásnak, amely Niger és Magyarország között most létrejött.

A miniszter úrral részletesen áttekintettük a Száhel biztonsági helyzetét, mind a terrorizmusra, mind migrációra vonatkozóan. Nagyra értékeljük a nigeri köztársaság stabilitás és béke iránti elkötelezettségét. Ez a régió biztonságának egyik alap köve

– mondta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatta a nigeri köztársaság védelmi miniszterét arról, hogy az Európai Unió soros elnökségét hamarosan Magyarország fogja átvenni, s „elnökségünk alatt kiemelt jelentőségű figyelmet fordítunk majd a Száhel-övezet biztonságára”. – A miniszter úrral egyetértettünk abban, hogy együttműködésünk három pilléren kell hogy álljon. Fejlesztési, gazdasági és biztonsági tekintetben is együttműködünk – zárta gondolatait a tárcavezető. 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Alkassoum Indattou, a nigeri kormány védelmi minisztere (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.