Vannak, akik nemet mondanak a békepárti határozatra

Egy sor baloldali vezetésű településen és fővárosi kerületben elutasították az Országgyűlés békepárti határozatának támogatását, vagy napirendre sem vették a kérdést. Akadt olyan közgyűlés is, ahol a baloldali többség módosította az eredeti előterjesztést, és azt szavazta meg. Legutóbb Miskolcon mondtak nemet a békepárti határozatra.

2023. 06. 24. 6:40
null
Bahmut, 2023. június 22. Ukrán katonák BM-21-es Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó fronton 2023. június 21-én. MTI/AP/Irina Ribakova Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Háborúpárti a miskolci baloldal is, előterjesztésünk ellenére elutasították az Országgyűlés békepárti határozatának támogatását – jelentette ki a Facebookon közzétett videóbejegyzésben Nagy Ákos, a Fidesz városi frakcióvezetője, aki a közgyűlés csütörtök délutáni ülése után állt a nyilvánosság elé Molnár Péterrel, a KDNP helyi frakcióvezetőjével és Hollósy Andrással, a Fidesz–KDNP frakciószóvivőjével együtt. A politikus közölte: a miskolci baloldal ezzel azt bizonyította, hogy a háború pártján áll. Az erről szóló közgyűlési döntés ráadásul meglehetősen döbbenetes körülmények között született meg. 

A miskolci Fidesz–KDNP nem érti, hogy a baloldal miért mondott nemet a békepárti határozatra Fotó: Fidesz, Miskolc

 

Heves vita a békepárti határozat miatt

Az ügyben heves vita alakult ki a miskolci közgyűlésben, a város polgármestere, Veres Pál pedig kétszer is szavaztatott a kérdésben. Az őt támogató baloldali koalíció ugyanis elsőre véletlenül megszavazta a határozat támogatását, majd rájöttek, hogy nem ezt akarták, és utána a második körben már nemmel voksoltak az előterjesztésre.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke még április végén küldte el a parlamenti határozatot minden magyarországi polgármesternek, arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselő-testület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját.

 

Nem politikai ügy

Nagyon sajnálom, hogy a miskolci közgyűlés nem szavazta meg az Országgyűlés békepárti határozatát. Ez már csak azért is bánt, mert amúgy tömegesen érkeznek vissza a támogató határozatok a magyarországi önkormányzatoktól, mert békét akarnak. Egyedül ez garantálja a településeken élők biztonságát és magának a falunak, városnak a fejlődését

– hangsúlyozta Szita Károly. Hozzátette: elkeserítőnek tartja, hogy néhány nagyobb baloldali vezetésű település politikai ügyként kezeli azt, ami egyébként nem az. Szavai szerint minden épeszű ember azt szeretné, ha vége lenne az öldöklésnek, ha béke lenne, és a háború előtt már megszokott nyugodt építkezés folytatódhatna. Szita Károly érdeklődésünkre elmondta, hogy egy sor baloldali vezetésű városban vagy fővárosi kerületben elutasították az Országgyűlés békepárti határozatának támogatását, napirendre sem vették a kérdést vagy módosították az eredeti előterjesztést, és azt szavazta meg a baloldali többség.

Szita Károly reméli, még sok önkormányzat csatlakozik a békepárti összefogáshoz Fotó: MTI/Varga György

Ezek közé tartozik Miskolcon kívül mások mellett Pécs, Baja, Érd, Dunaújváros, Szeged, Eger, Nagykanizsa, Pusztaszabolcs, Ercsi, illetve a főváros VII., XI., XV. kerülete is.

 

Sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez

Noha vannak önkormányzatok, ahol a közgyűlés, képviselő-testület nem szavazta meg az eredeti határozatot, sokkal több pozitív példa van. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a közelmúltban számolt be arról, hogy csaknem 1500 magyarországi település, az önkormányzatok közel fele már csatlakozott a békepárti határozathoz, és ezzel határozottan kiállnak a háború mihamarabbi befejezése mellett.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban még többen mondanak nemet a háborúra, és csatlakoznak az Országgyűlés békepárti határozatához.

Szita Károly akkor lapunknak úgy fogalmazott: nem jelöltek ki határidőt, az önkormányzatok a háború végéig elfogadhatják a békepárti határozatot. S egészen addig várják a csatlakozó önkormányzatokat, amíg nincs béke. – Csatlakozni sohasem késő, addig kell küzdeni a békéért, amíg háborúznak – mutatott rá.

Borítókép: A többség csatlakozik a békepárti határozathoz (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.