időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Magyarország kamikaze drónokkal fejleszti haderejét

Magyar Nemzet
2023.07.21. 15:29 2023.07.21. 16:36
Magyarország kamikaze drónokkal fejleszti haderejét

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Tusványoson közölte, hogy lendületesen halad a magyar haderőfejlesztés.

– Magyarország kamikaze drónoknak is nevezett cirkáló lőszerekkel fejleszti haderejét – jelentette be pénteken Tusnádfürdőn a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor A békéhez erő kell! – NATO-csúcs után című pódiumbeszélgetésén arról számolt be, hogy lendületesen halad a magyar haderőfejlesztés, ezen belül az eszközfejlesztés.

– A magyar haderő teljes átfegyverzéséről lehet beszélni, az elmúlt 6-8 évben beindult folyamat eredményeképpen az elavult szovjet technológia maradékát cserélik le újra. A magyar haderőfejlesztés európai, azon belül is német–francia irányultságot vett. 2021-ben az Egyesült Államokat megelőzve Magyarország volt a német hadiipar legfőbb vásárlója, tavaly pedig – mintegy egymilliárd euróval – a második legnagyobb Ukrajna után – részletezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

– Az eszközoldali fejlesztés folytatódik, Magyarország az orosz–ukrán háború katonai tanulságai alapján hozott döntést egy újabb csúcstechnológiás, izraeli technológián alapuló, német–izraeli koprodukcióban gyártott eszköz, az úgynevezett cirkáló rakéták beszerzéséről 

– hangsúlyozta. 

A tárcavezető a közmédiának elmondta, hogy Magyarország a Rheinmetall – UVision konglomerátummal vásárol nagyon modern, nagy pontosságú csapásmérő képességgel rendelkező, célpont híján visszavonható drónokat. Mint jelezte, a haderőfejlesztés egyéb aspektusai is fontosak; területvédelmi komponenssel egészítik ki a hivatásos haderőt, így nemcsak a támaszpontszerűen jelen lévő high-tech eszközökkel felszerelt hivatásos katonák fogják az országot védeni, hanem az országban kapillárisszerűen, minden egyes járásban jelen lévő tartalékosokkal, a háttérobjektumok védelmével foglalkozó komponens is létrejön.

Korábban a Rheinmetall AG közleményben jelezte, hogy a kamikaze drónok a Hero Loitering Munitions névre hallgató, széles körben bizonyított „lövedékcsaládhoz” tartoznak, amelyet a Rheinmetall gyárt és forgalmaz Európában az izraeli UVision Air Ltd.-vel kötött együttműködési megállapodás keretében. A Rheinmetall szerint a Hero precíziós lőszerek a modern fegyveres erők számára a műveleti rugalmasság legmagasabb fokát biztosítják a harctereken. A Hero rendszereket úgy tervezték, hogy komplex harctéri körülmények között is működjönek, beleértve a GPS-vétel nélküli környezetet is. A modern fegyveres erők világszerte – köztük a NATO több tagja is – tartja hadrendben ezeket a rendszereket.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: Éberling András)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.