Megérkeztek a Magyar Honvédség új helikopterei

Megérkeztek Szolnokra a Magyar Honvédség új, Airbus helikopterének az első példányai. Hazánk még 2018-ban kötött szerződést az új légi járművek beszerzésére, amivel Magyarország a kilencedik ország lett, amelyik a H225M típus mellett döntött. A gépek akár 28 katona szállítására is alkalmasak és bármilyen időjárási körülmények között, még éjjel is bevethetőek.

2023. 07. 17. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyári átvételt követően hétfő délután került sor Szolnokon a Magyar Honvédség két H225M típusú, közepes, szállító konfigurációjú, 70-es és 71-es oldalszámú eszközeinek áttelepülésére. A gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH 86. Kiss József Helikopterdandár parancsnoka fogadta.

Ahogy arról korábban lapunk beszámolt, a Magyar Honvédség megerősítése és képességeinek további fejlesztése lépéseként 16 új, közepes kategóriájú, többcélú helikopter beszerzéséről döntött 2018 decemberében a honvédelmi tárca. 

A magyar kormány által kiválasztott Airbus H225M a legmodernebb ­kommunikációs technikával felszerelt, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználható. 

Az Airbus Helicopters adatai szerint a 11 tonnás felszálló tömegű gép akár ezer kilométert is meghaladó hatótávolsággal, közel hattonnás szállítókapacitással, nagy méretű, akár 28 katona szállítását is lehetővé tevő utastérrel rendelkezik. 

A helikopterekre integrált úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer nagy tűzerejű irányított, illetve irányítatlan levegő-föld rakétákkal, géppuskákkal és gépágyúval is felszerelhető, a helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető. Az öt éve kötött szerződéssel Magyarország a kilencedik ország volt, amely a H225M mellett döntött, jelenleg Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, de azóta már Kuvaitból és Szingapúrból is érkezett megrendelés.

A honvédség forgószárnyasgépparkjának megújítása a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programmal egyidős. 

A honvédelmi tárca 2016–2017-ben öt Mi–17-es közepes szállító helikopter, illetve nyolc darab Mi–24-es harci helikopter nagyjavítását végeztette el Oroszországban, illetve két darab kiképzési célokat szolgáló H125 forgószárnyast is felújíttatott. A minisztérium 2018. júniusban húsz új könnyű, többcélú, HForce fegyverrendszerrel ellátott, H145M típusú helikopterről is szerződést kötött az Airbus Helicoptersszel, a gépeket azóta leszállították és hadrendbe is álltak. Egy H145M helikopter sajnálatos módon személyzetével együtt egy horvátországi magashegyi gyakorlaton odaveszett.

A Magyar Nemzet 2021 júliusában helyszíni riportban számolt be arról, hogy az Airbus Helicopters marignane-i üzemében megkezdődött a honvédség részére az első hat, különleges műveletek elvégzésére is alkalmas H225M összeszerelése. A 2023-tól folyamatosan érkező, új gyártású H225M-ek a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár kötelékében fognak szolgálni. Korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a helikopterek beszerzése kapcsán jelezte: ez egy nagyon modern, XXI. századi, a digitális haderőbe illeszkedő komoly fejlesztés.

Borítókép: az Airbus H225M helikopter (Fotó: Magyar Honvédség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.