Hazai tesztlövészeten a honvédség új helikoptere

Lövészettel folytatódik a Magyar Honvédség H225M helikoptere első példányának tesztsorozata. Az új közepes katonai helikopterek első példányait nyáron adja át a gyártó, a honvédség összesen 16 darab ilyen gépet rendszeresít.

2023. 03. 24. 14:53
Jövő héten veszi kezdetét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete.
Jövő héten veszi kezdetét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete. Fotó: Mátyás Botond Hunor Forrás: Magyar Honvédség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten kezdődik a Honvédelmi és haderőfejlesztési programban beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete – számolt be a Magyar Honvédség közösségi oldalán. A bejegyzés szerint egyelőre még a gyártó vállalat francia szakemberei üzemeltetik a gépet, de már megkapta a magyar légierő felségjelzését és a magyar oldalszámot a pápai MH 47. bázisrepülőtéren. A tesztlövészetre azt követően kerülhet sor, hogy a HM állami légiügyi főosztály szakemberei kiállították a helikopter típusalkalmassági bizonyítványát. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjában. 

Jövő héten veszi kezdetét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete.
Jövő héten kezdődik az Airbus H225M közepes többcélú helikopter levegő-föld tesztlövészete. Fotó: Mátyás Botond Hunor/Magyar Honvédség

A pápai katonai repülőtér hangárában lefotózott, rejtőszín nélküli gépen még francia lajstromjel van, de már látható rajta a honvédség ék alakú felségjele és a leendő oldalszám is. A 3117-es gyári számú, F-ZWDZ lajstromjelű gép tavaly november 17-én végezte el tesztrepülését a marseille-marignane-i gyár repülőterén. A képek tanúsága szerint a magyarországi tesztlövészeten részt vesz a honvédség által már rendszeresített H145M könnyű, többcélú, szintén felfegyverezhető és tűztámogató feladatokra is bevethető könnyű helikopterének több példánya is.

A Honvédelmi Minisztérium 2018. december 14-én jelentette be, hogy tizenhat H225M többcélú helikoptert rendelt, beleértve a gépekre való kiképzést és a műszaki támogatást is. A beszerzés a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program része.

A Magyar Nemzet 2021 júliusában helyszíni riportban számolt be arról, hogy az Airbus Helicopters marignane-i üzemében megkezdődött a honvédség részére az első hat, különleges műveletek elvégzésére is alkalmas H225M összeszerelése. A 2023-tól folyamatosan érkező, új gyártású H225M-ek a szolnoki MH Kiss József 86. helikopterdandár kötelékében fognak szolgálni. A magyar gépekből tíz lesz harcászati szállító helikopter (TTH) változatú, míg hat példányt a különleges műveleti erőknek (SOF) szánnak.

A közepeshelikopter-flotta gépeit az említett kisebb H145M-ekhez  hasonlóan a HForce fegyverkezelő rendszerrel, éjjellátó képességgel, nagy teherbírású csörlővel, valamint modern és fejlett repüléstechnikával, kommunikációs eszközökkel és robotpilótával szerelik fel. A gép utasterében maximum 28 főt lehet szállítani, felfegyverzett katonából 16 fő fér el. Az utastéren túl csomagtér is van a törzs végében, ahol felszerelés vagy ezerliternyi pótüzemanyag szállítható. A gépen kétoldalt egy-egy géppuskaállás is ki van alakítva a fedélzeti lövészeknek, de oldalsó, felszerelhető konzolokon további rakétafegyverzet vagy gépágyú is függeszthető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.