Testkamerákat tesztelnek az újbudai rendőrgyilkosság miatt

Hatféle testkamerát tesztelnek az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán, ám a fegyverhasználati jogot nem szélesítik ki, derült ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága mai ülésén, ahol Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány számolt be a januári tragédia miatt zajló vizsgálat eddigi eredményeiről, szakmai tanulságairól.

2023. 07. 06. 18:33
Fotó: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámoltatta Balogh János altábornagyot, országos rendőrfőkapitányt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a januári újbudai rendőrgyilkosság kapcsán zajló vizsgálat eddigi eredményeiről, a levont szakmai tanulságokról. 

Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány (Forrás: Police.hu)

A mai ülésen a bizottságot vezető Kósa Lajos (Fidesz) felvetette, hogy elképzelhető, a rendőrök nem éreznek elegendő felhatalmazást arra, hogy életveszélyes helyzetben megvédjék magukat. 

A felvetéshez csatlakozó Novák Előd (Mi Hazánk) szerint arról van szó, hogy a rendőrök nem merik használni éles lőfegyvereiket. Példaként hozta fel a tavaly novemberi esetet, amikor az M5-ös autópályán menekülő embercsempészek lőttek a rendőrökre, miközben azok nem viszonozták azt. Novák szerint a rendőrök fegyverhasználati jogkörének szélesítésére volna szükség. 

A főkapitány szerint azonban a lőfegyverek használata végső megoldás, azzal olyan sérüléseket okoznak, amelyek vagy megölik, vagy súlyosan befolyásolják annak az életminőségét, akit lövedék ér. Így ha a fegyverhasználati jogot kiterjesztenék, azzal szerinte átszakadna egy olyan erkölcsi gát, amit eddig még senki nem lépett át. 

Az altábornagy hangsúlyozta: a lőfegyverek helyett az elektromos sokkoló használatára kell a hangsúlyt helyezni, valamint célszerű a testkamerák használata, amelyből jelenleg hatfélét tesztel a rendőrség.

Az ülésen elhangzott: a Bauman Péter halálának körülményeit vizsgáló nyomozás jelenleg is zajlik, a rendőrség még nem küldte tovább az ügyészségnek az ügyet. Balogh János az ügyről annyit mondhatott el, hogy a rendőrség belső vizsgálata szerint az őrjöngő Sz. Szilárd megfékezéséhez kivonult rendőrök mindent jogszerűen és a rendőrségi belső szabályzatnak megfelelően csináltak. Két járőrautót riasztottak, velük tartott a szolgálatparancsnok is, így összesen öten vonultak ki Újbudára, ennek a létszámnak pedig elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy megfékezzék az őrjöngőt.

Baumann Pétert katonai tiszteletadással temették el Mátészalkán (Fotó: Csudai Sándor / Origo)

Mint arról beszámoltunk, január 12-én éjszaka egy őrjöngőhöz hívták ki a rendőröket egy újbudai társasház lakói. Sz. Szilárd egy idős nő ajtaját rugdosta és ütötte. A kiérkező rendőrök intézkedtek a dühöngővel szemben, ám amikor meg akarták bilincselni, Sz. Szilárd kést rántott és rátámadt a három rendőrre, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert halálosan megsebesítette. Az utcára kitörő őrjöngőt a rendőrök csak úgy tudták ártalmatlanná tenni, hogy lábon lőtték. Az ORFK vizsgálata szerint jogos volt a rendőrök fegyverhasználata. A magát drogosnak valló Sz. Szilárd először tagadta a gyilkosság elkövetését, de később beismerő vallomást tett. A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna 30 éves.

Borítókép: Már tesztelik a testkamerákat a rendőrségen (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.