Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Összefogásra buzdítottak Európa és Latin-Amerika konzervatív vezetői Madridban + videók

A spanyol Vox által megszervezett Europa Viva24 nevű csúcstalálkozón Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt egy videóüzenetben.

2024. 05. 19. 18:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A globalizmussal és annak szocialista lelkével szemben globális szövetséggel kell válaszolnunk” – ezt mondta a jobboldali Vox vezetője Madridban, az Europa Viva24 politikai csúcstalálkozón. 

A Santiago Abascal által szervezett háromnapos eseményen vasárnap 11 ezer ember vett részt, és olyan európai, valamit latin-amerikai politikai vezetők szólaltak fel személyesen, mint például Javier Milei argentin elnök vagy Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője is.

 

Abascal úgy fogalmazott:

mindannyian védjük nemzeti szuverenitásunkat, de azt is tudjuk, hogy ezt egyedül nem tudjuk megtenni. 

A Vox vezetője szerint a józan észt kell védeni és mielőbb közösen kell cselekedni, mivel a fenyegetés mindenkit érint. 

Abascal azzal vádolta a szocialista (PSOE) spanyol kormányt, hogy meghunyászkodik és megengedi, hogy bizonyos politikai erők belülről bombázzák szét, mások pedig kívülről támadják meg Spanyolországot. A jobboldali Néppártot (PP) pedig gyávának titulálta, miután inkább választja a „brüsszeli partner” szerepet ahelyett, hogy végre határozottan állást foglalna a konzervatív erők mellett és eltávolítaná Pedro Sánchezt a kormányfői posztról. 

Ahogy arról már lapunk beszámolt, a csúcstalálkozón Orbán Viktor kormányfő nem vett részt személyesen, de videóüzenetben biztosított mindenkit arról, hogy Santiago Abascal elhivatott harcos, ha Európa és a spanyol családok jövőjéről van szó, és arra biztatta szövetségesét, hogy folytassa a munkát annak érdekében, hogy végül Európa konzervatív erői együtt tegyék naggyá Európát.

A résztvevők egyöntetűen az erős határok kialakítását szorgalmazták, hogy megállítsák az illegális bevándorlást. Javier Milei argentin elnök beszédében úgy fogalmazott: meg kell szüntetni „a Nyugatnak azt a parazita eszméjét”, miszerint „a politikusoknak a bölcsőtől a sírig gondoskodniuk kell az állampolgárokról”, mert csak így lehet megfékezni az illegális migránsok tömeges beáramlását Európába. 

„A társadalmi igazságosság igazságtalan” – fogalmazott az argentin vezető, hozzátéve, hogy az egybegyűlteknek azon kell dolgozniuk, hogy megvédjék a konzervatív elképzeléseket a „rákkeltő szocializmussal szemben”. 

Végül Milei élesen kritizálta Pedro Sánchez miniszterelnököt és feleségét, Begoña Gómezt is, akit „korruptnak” nevezett, mivel az asszony ellen áprilisban bírósági eljárás indult befolyással üzérkedés miatt. Majd Sánchezt becsmérelte amiatt, hogy miután felesége révén ő maga is „bemocskolódott”, öt nap gondolkodási időt kért az állampolgároktól, hogy döntsön arról, hogy ennek fényében folytatja-e Spanyolország vezetőjeként vagy sem. A szocialista kormányfő végül nem mondott le. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök mozgósításra szólította fel a résztvevőket a június 9-ei európai parlamenti választások előtt. 

Sorsdöntő választások küszöbén állunk (...) Itt az ideje, hogy emeljük a tétet, kötelességünk az utolsó napig küzdeni 

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy szerinte a Vox meghatározó szerepet fog játszani nemcsak Madrid, hanem Brüsszel politikai irányvonalának megváltoztatásában is. 

A szocialisták bírálták Javier Milei-t és Giorgia Melonit is azért, mert részt vettek a konzervatív találkozón, amelynek meghívottjaira Sánchez a közelmúltban többször is úgy utalt, mint a „nemzetközi szélsőjobboldal tagjaira”. A párt főtitkára és tudományos minisztere, Diana Morant szombaton egy valenciai rendezvényen elítélte, hogy „a fasiszta rezsimek védelmezői összejövetelt szerveztek Madridban Milei, mint politikai keresztapa részvételével”. Ezután hozzátette: „Mi vagyunk azok, akik elkötelezettek az együttélés mellett, és nem azok, akik Milei-jel találkoztak ezen a hétvégén Madridban". A csúcstalálkozó után a szocialisták arra szólították fel a jobboldali Néppárt (PP) vezetőjét, Alberto Núnez Feijóo-t, hogy nyilvánosan utasítsa el Milei felszólalását, amit gyűlöletbeszédnek minősítettek. 

Borítókép: A spanyol Vox által megszervezett Europa Viva24 nevű csúcstalálkozó Madridban (Forrás: X / Vox)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.