Megtalálhatták az iráni elnök helikopterét + videó

Egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy megsérült-e Ebrahim Raiszi. A Reuters információi szerint megtalálták helikopterét, a Vörös Félhold azoban cáfolta ezeket az állításokat.

2024. 05. 19. 18:40
In this photo provided by Islamic Republic News Agency IRNA on May 19, 2024, shows the helicopter carrying Iran's President Ebrahim Raisi taking off at the Iranian border with Azerbaijan after the inauguration of the dam of Qiz Qalasi, in Aras. A helicopter in the convoy of the Iranian president was involved in "an accident" in East Azerbaijan province on May 19, state televsion reported, without specifying if the president was on board. (Photo by Ali Hamed HAGHDOUST / IRNA / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, kényszerleszállást hajtott végre az iráni elnököt és a külügyminiszter is szállító helikopter vasárnap. Információk szerint a gép Irán Kelet-Azerbajdzsán tartományában szállt le, az első hírek szerint baleset volt, később azonban arról számolt be a média, hogy a rossz időjárás, a heves széllökések és a köd miatt kellett megszakítania útját.

A mentést azonban nagyban megnehezítette, hogy eleinte nem tudták pontosan hol landolt a helikopter, a mentőcsapatok pedig a sűrű köd miatt sem tudtak könnyen haladni. 

Közben a TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, hogy

Az iráni elnök helikopterének két utasával felvették a kapcsolatot.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint az elnök környezetének emberei felvették a kapcsolatot a parancsnoki központtal, ami reményt ad arra, hogy senki sem halt meg a balesetben.

A legfrissebb hírek szerint pedig a Sky News az iráni állami médiára hivatkozva azt írta, 

Megtalálták az iráni elnök helikopterét a kutató-mentőcsapatok, de nem közöltek információkat arról, hogy hol találták meg, és találtak-e túlélőket.

Más információk szerint azonban 

A Vörös Félhold stábja és az energiaügyi miniszter is cáfolta, hogy megtalálták a helikoptert, de szintén a Vörös Félholdra hivatkozva arról írt a média, hogy már megközelítették a helyszínt. 

A Mehr iráni hírügynökség korábban arról is beszámolt, hogy a mentést és keresést nem lehet a levegőből végezni, mivel továbbra is rossz az idő, de több hegymászócsapat is érkezett. Ahogy azonban közeledik az este, a sötétedés is nehezíti a mentést. 

Estére a látótávolság öt méterre csökkent – közölte az iráni Vörös Félhold szóvivője.

A Noor News hírportál ugyanakkor azt írta, hogy bár minden forgatókönyv lehetséges a kényszerleszállást végrehajtott helikopterrel kapcsolatban, de nem érkezett jelentés arról, hogy robbanást vagy tüzet hallottak volna az elnök helikopterének leszállóhelyén, „ami a helikoptercsapat biztonságára utal”.

A félhivatalos Fars hírügynökség felszólította az irániakat, hogy imádkozzanak Raisziért. 

Ezrek gyűltek össze Iránban, hogy imádkozzanak az elnökért. 

Közben az iraki kormány közölte, hogy segítséget ajánlott Iránnak a kutatásban. Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke pedig arról írt közösségi oldalán, hogy „Raiszivel való baráti találkozás után komolyan aggaszt bennünket a hír, hogy a magas delegációt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre Iránban”.

Kiemelte, hogy „szomszédos, baráti és testvéri országként Azerbajdzsán kész mindenféle támogatást nyújtani” Iránnak.

Asif Ali Zardari Pakisztán elnöke kijelentette, hogy mélyen aggasztják az iráni elnökről érkezett hírek.  

Az Irna hírügynökség jelentése szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok tisztségviselői szintén azt közölték, hogy figyelemmel követik a Raisziről érkező híreket. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közösségi oldalán azt írta, „az EU-tagállamokkal és partnereinkkel együtt szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet”.

Az Európai Bizottság pedig aktiválni fog egy műholdas térképszolgáltatást, hogy segítsen az iráni elnök helikopterének keresésében, közölték. 

Teherán geopolitikai riválisa, Szaúd-Arábia szintén bejelentette, hogy támogatja Iránt, és kész minden szükséges segítséget megadni.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova pedig azt közölte, hogy „Oroszország őszintén reméli, hogy Raiszi helikopterének utasai életben vannak, életük és egészségük nincs veszélyben”, és hozzátette:

Oroszország kész segítséget nyújtani a helikopter felkutatásában és az incidens okainak kivizsgálásában.

Az egyiptomi külügyminisztérium szintén azt közölte, hogy nagy aggodalommal követi az iráni elnök repülőgépének balesetéről szóló híreket.

Borítókép: Az IRNA hírügynökség által 2024. május 19-én rendelkezésre bocsátott képen az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter száll fel. Az iráni elnök konvojához tartozó helikopter május 19-én „balesetet szenvedett” Kelet-Azerbajdzsán tartományban (Fotó: IRNA / AFP / Ali Hamed Haghdoust)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.