A kettős állampolgársággal rendelkező magyarok listáját követelte az Egyesült Államok

Felmerül a kérdés: minek kellettek Washingtonnak az adatok?

2023. 08. 01. 12:11
Democratic law makers call on Congress not to make changes in the slot and perimeter rules of Ronald Reagan Washington National Airport
epa10738571 American Airlines jets parked at the terminal at Ronald Reagan Washington National Airport in Arlington, Virginia, USA, 10 July 2023. Democratic law makers from Virginia and Maryland called on Congress not to meddle with the safety and operations of Ronald Reagan Washington National Airport by making changes to the slot and perimeter rules in the upcoming reauthorization of the Federal Aviation Administration (FAA) during a press conference at the airport. EPA/SHAWN THEW Fotó: SHAWN THEW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól – közölte a Belügyminisztérium. Tájékoztatásuk szerint „Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.”

 

Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya 

 

– tették hozzá.

Felmerül a kérdés, hogy miért van szüksége az amerikaiaknak a kettős állampolgárok listájára? Lapunk információi szerint Washingtont az zavarta, hogy a kettős állampolgárságnak hála más országok állampolgárai is vízummentesen utazhattak az Egyesült Államokba.

Úgy tudjuk, hogy elsősorban az Európai Unión kívüli országok, tehát főként a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait akarták megszerezni.

Előre figyelmeztettek is, hogy ha nem adjuk ki a listát, eltörlik a kedvezményeket – de a magyar kormány nem engedett a nyomásnak.

A külhoni magyarok nem először kerültek az Egyesült Államok célkeresztjébe. Már tavaly januárban – egyébként a döntés már korábban megszületett, csak a kornavírus-járvány miatt késett – bevezettek egy olyan szigorítást, hogy vízumot kell igényelnie minden olyan magyar állampolgárnak, aki Magyarország jelenlegi határain kívül született. Már ez a lépés is egyértelműen a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat célozta, de olyanok is áldozatává váltak, akik valamilyen okból külföldön látták meg a napvilágot. 

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége kedden jelentette be, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Borítókép: (Fotó: EPA/Shawn Thew)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.