Nem akar fizetni a tömegközlekedésért az ország egyik leggazdagabb önkormányzata

Budaörsön és Érden is megszűnne a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek, illetve bérletek elfogadása a Volánbusz helyközi járatain. Az ország leggazdagabb önkormányzata már két éve nem fizetett a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy a szolgáltatást mindvégig igénybe vette.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két budapesti agglomerációs településen, Budaörsön és Érden is megszűnne a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek, illetve bérletek elfogadása a Volánbusz helyközi járatain. Budaörs önkormányzata két és fél éves tartozást halmozott fel a szolgáltatás díjának visszatartásával, annak ellenére, hogy töretlenül igénybe veszi azt. Amennyiben a városvezetés nem fizet, többé nem fogadják el a helyi környéki bérleteket. Érd önkormányzata saját döntéseként mondta le a szolgáltatást, miután a 2023-as évtől érvényes díjkorrekció ismeretében a városvezetés pénzhiányra hivatkozik – írta lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium. 

Budaörs, az ország leggazdagabb önkormányzata már két éve nem fizetett a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy a szolgáltatást mindvégig igénybe vette Fotó: MTI/Vajda János

Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy Budaörs az ország egyik leggazdagabb önkormányzata, Érd önkormányzata pedig elhibázott fejlesztéspolitikája, pontosabban annak hiánya miatt nemrégiben korlátozta a vízhasználatot a településen. 

A közleményben kifejtik, az agglomerációs közlekedés 2016. évi állami átvétele óta továbbra is lehetősége van az agglomerációs önkormányzatoknak arra, hogy igénybe vegyék a Volánbusz Zrt. fővárosi elővárosi személyszállítási közszolgáltatását helyi közlekedésre.

Ennek célja, hogy az egyes településeken belül a településen lakók környéki helyi bérletekkel használhatják a közigazgatási határaikon áthaladó elővárosi tömegközlekedési eszközöket, cserébe a települések arányosan viselik a helyközi közlekedés egyes költségeit.

 

Már több mint két éve nem fizet Budaörs

Az  Építési és Közlekedési Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében kifejti, 2021 évtől kezdődően Budaörs önkormányzata nem fizeti ki a Volánbusznak azt a szolgáltatását, amely az elővárosi járatokon a környéki helyi bérletek használatát biztosítja. A városnak kilenc másik agglomerációs településhez − Budakeszi, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós és Törökbálint − hasonlóan korábban volt megállapodása a Volánbusz Zrt.-vel. 

Ezek a települések arányosan viselik a rájuk szabott terhet. 

A szolgáltatás ára ez idő alatt egy alkalommal változott, 2017-ben a minisztérium csökkentette a díjakat, miközben a járműállomány folyamatosan újult. A szolgáltatás valós költségei és az önkormányzati befizetések közötti különbözetet az állam állja. 

Budaörs önkormányzata 2020. óta nem fizetett a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy a szolgáltatást mindvégig igénybe vette. 

A megrendelő minisztérium 2023. augusztus 6-ig szabott határidőt az önkormányzatnak, amennyiben addig nem születik egyezség, akkor 2023. szeptember 6-tól (az augusztusi bérletek lejártát követő naptól) a környéki helyi bérleteket nem fogadják el többé a buszsofőrök Budaörs közigazgatási területén.

 

A minisztérium a be nem fizetett összeget is kéri

A megrendelő minisztérium és a szolgáltató az eddig be nem fizetett összegre is igényt tart: amennyiben a városvezetés az adósságait nem rendezi, akkor annak megfizettetését bírósági úton fogja kezdeményezni, mivel a szolgáltatást Budaörs önkormányzata folytatólagosan, változatlan teljesítmény mellett vette igénybe.

Érd önkormányzata ugyanezt a szolgáltatást vette igénybe az elmúlt években. 

Az Érd és a közlekedésért felelős tárca közötti szerződés szerint a helyközi járatokkal végzett helyi közszolgáltatás költségeihez egységesen tíz százalékkal kell hozzájárulnia a városvezetésnek. Jelenleg az ÉKM-nek 32 várossal van hatályban ilyen megállapodása. A település közigazgatási határain belül közlekedő, helyi díjtermékekkel is igénybe vehető regionális Volán-járatok teljesítményadatainak felülvizsgálata során az idei évben díjkorrekcióra volt szükség. A fizetendő hozzájárulás mértéke a 2022-es 14,874 millió forintról 2023-ra 52,479 millió forintra módosul.

Az önkormányzat ezt a díjat nem fogadta el, mivel közlésük szerint túlzott terhet jelentene a település költségvetésében. 

A városvezetés hivatalos döntését követően a közlekedési tárca úgy határozott: az önkormányzati díjszabású jegyek és bérleteket augusztus 5-ig (a júliusi bérletek lejártának napjáig) elfogadják az Érd közigazgatási területén áthaladó helyközi járatokon. A település a 2023 januárjától augusztus elejéig igénybe vett szolgáltatásért arányosan 30 millió 613 ezer forintot köteles fizetni.

Borítókép: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.