időjárás -3°C Taksony 2023. november 29.
logo

Brüsszel rengeteg őrültséget kér

Villányi Károly – Kárpáti András
2023.09.30. 06:58 2023.09.30. 08:22
Brüsszel rengeteg őrültséget kér

Mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kocsis Máté. A Fidesz frakció-vezetője azt is elárulta, hogy Brüsszel jelenleg a sajátjától eltérő véleményeket bünteti a leginkább.

– Amikor 1991-ben az utolsó szovjet katona is kivonult Magyarországról, Antall József akkori MDF-es kormányfő egyik emlékezetes beszédében azt mondta, hazánk visszanyerte a szuverenitását, vagyis az önállóságát, a cselekvési szabadságát. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a szomszédunkban háború dúl, fontos gázvezetéket robbantanak fel, az EU visszatartja a hazánknak járó forrásokat, az ellenzéket pedig külföldről pénzelik. Ilyen körülmények között miként lehetünk képesek megőrizni a szuverenitásunkat?
– Antall Józsefnek akkor igaza volt. A rendszerváltás körüli időszakban mindenki úgy gondolta, többé nem mondhatják meg kívülről, hogy minek kell az országban történnie és milyen idegen érdekeket kell képviselni. Ez egészen az elmúlt évekig hellyel-közzel így is volt, vagyis amíg az EU a föderalista törekvéseit csúcsra járatva el nem kezdte a tagállamokat a szuverenitásuk apró lépésenkénti feladására kényszeríteni, sok esetben lopakodó jogalkotással. Például az EU ma már rendre az országok feje fölött hoz olyan döntéseket, amelyekkel nehéz gazdasági helyzetbe sodorja őket, megsértve a gazdasági szuverenitásukat. Emlékezzünk rá, értelmetlen energiaszankciókat vezetnek be Oroszország ellen, aminek eredményeként többszörösére emelkednek az energiaárak és súlyos infláció alakul ki. Vagy úgynevezett országspecifikus ajánlásokat fogalmaznak meg, direktívákat, melyeken keresztül soha semmire meg nem választott emberek meg akarják mondani, hogy egyébként a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekben hogyan döntsünk. Legújabban például azt akarják, hogy töröljük el a rezsicsökkentést és a kamatstopot, meg azt, hogy védjük jobban a multikat, továbbá hogy engedjük be a rossz minőségű ukrán gabonát. De rengeteg más őrültséget is kérnek.

– Vagy éppen visszatartják a hazánknak jogszerűen járó uniós forrásokat.
– Brüsszel ebben az esetben a saját maga által aláírt szerződéseket sem tartja be. De – folytatva – kulturális szuverenitásunk is támadás alatt áll, az LMBTQ-propaganda erőltetésével, vagy a tömeges illegális migráció támogatásával, megszervezésével. Mindkettő abnormális, és végzetes lehet egy társadalom kulturális berendezkedésére.

– A 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásának vizsgálata ügyében már történt jelentős előrelépés. A nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvánosságra hozott összegző jelentésének egy részét kitakarták. Önnek nyilván nagyobb ismerete van. Lehet már tudni, hogy pontosan kik adták össze a több mint négymilliárd forintot?
– Ez világosan kiderült a baloldali szereplők kijelentéseiből. Folyamatos mellébeszélésük is beszédes, s miközben egy adott részletet cáfolni próbálnak, elismernek egy másikat. Például amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy valóban érkeztek hozzájuk külföldi pénzek, ám azokat csak mikroadományozóktól kapták, azzal már el is ismerte, amit korábban szintén tagadott, vagyis hogy volt külföldi pénz a kampányukban. Azt is tudni, hogy gazdasági érdekcsoportoktól jöttek a pénzek. Karácsony maga beszélt arról, hogy voltak nagyobb adományozóik is – nyilván egy gazdag amerikai spekuláns is – s mindenki fantáziájára bízzuk, ki lehetett az.

– Most éppen Karácsony Gergelyék kerültek hazugságspirálba, a 99 Mozgalom pénzügyei miatt, hiszen Márki-Zay Péterékhez hasonlóan hozzájuk is gurultak a külföldi kampánypénzek.
– Sokan felteszik maguknak a kérdést a politikával foglalkozók közül, hogy vajon miért így csinálták. Ha Karácsony kvalitásairól nem is sokat feltételezünk, Bajnai Gordon és köre, akik benne voltak a pénzek átjátszásában, gondolhatták volna, hogy se nem törvényes, se nem védhető amit tesznek, politikailag pedig rendkívül kockázatos.

– Mégis, miért lehettek ennyire magabiztosak?
– Lehet, hogy a kampány kezdetén úgy számoltak, nyerni fognak, vagyis úgy gondolhatták, majd a választások után csendben elkenik a piszkos külföldi pénzügyeiket. Amikor már látszott, hogy nem sok esélye van a választási győzelmüknek, akkor pedig a nyugati balliberális elvtársaktól reméltek médiavédelmet, onnan meríthettek magabiztosságot. Persze az a legvalószínűbb, hogy nem számítottak arra, hogy valaha kiderülhetnek ezek a törvénytelenségek, vagy legalábbis, hogy azokat számonkérhetné rajtuk bárki. Valójában az 1990-es évekre jellemző SZDSZ-es arrogancia okozta a vesztüket.

– Egyébként számonkérhetik rajtuk?
– Úgy gondolom, politikailag mindenképpen káros rájuk nézve, de jogi számonkérésre is számíthatnak. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata ugyanis folyamatban van és ennek következményeként kiszabhatnak rájuk bírságot is a szabálytalan pártfinanszírozások miatt.

– Milyen politikai károkra gondol?
– Sokat szenvedett, sokszor elárult nép vagyunk, ezért a magyarok többsége minimum gyanakvással, méginkább indulattal fogadja, hogy a baloldal idegen hatalmak javára politizál anyagi előnyökért cserébe. A dollárból, fontból, euróból vásárolt képviselők ezért dobálják egymásnak forró krumpliként ezt a kínos ügyet.

– Nemrégiben hangzott el két érdekes, idevágó nyilatkozat Amerikából, ezért is firtattuk a guruló dollárok forrását. Ifjabb Robert F. Kennedy amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns arról beszélt, hogy a CIA miként pénzel médiumokat, fizet le újságírókat világszerte. Egy amerikai tévéműsorban az a megállapítás is elhangzott egy Larry C. Johnson nevű CIA elemzőtől, hogy az USA külügyminisztériuma teljesen leplezetlenül avatkozott be a magyar politikai folyamatokba. Nem sokan gondolták, hogy idáig jutunk.
– Nemcsak az USA pénzel más országokban politikát, hanem más nagyhatalmak is, régi dolog ez. Nekünk mindegyiket kívül kell tartanunk, amennyire csak lehet. Tény, a tengerentúli világ a legerősebben van jelen hazánkban, olyannyira, hogy parlamenti frakciójuk is van. Az elmúlt évtizedek alatt valóban nem történt ilyesmi és feltehetően új fejezethez érkeztünk a magyar jobboldal és amerikai baloldal diplomáciai viszonyában. Az ön által említett kijelentések fényében ugyanis David Pressman budapesti amerikai nagykövet minapi nyilatkozata is meglehetősen szokatlan, hiszen fenyegetően azt mondta, veszélyes dolog azt sugallni, hogy bármely ország beavatkozott volna a magyar választásokba. Ezzel végeredményben azt üzente, hogy van egy téma, amelyről még csak beszélni sem szabad. Tehát amellett, hogy megfenyegette a kormányt és a parlamentet, cenzúrát is követel a közbeszédben. Holott Joe Biden nagykövetének ezt a mondatát a volt CIA-s honfitársának kellett volna címeznie, hiszen Johnson beszélt a legnyíltabban amerikai beavatkozásról.

– Visszatérve a külföldi befolyásolás anyagi részére, a választási törvény módosítására készül a kormány. Ezzel önmagában elejét lehet venni a guruló dollárok érkezésének?
– Azt a jogi kiskaput szeretnénk becsukni, amit a baloldali pártok előszeretettel használtak ki 2022-ben, sőt már 2019-ben is. Mivel sokszor nem pártok színeiben indultak a jelöltjeik, hanem civil szervezetek égisze alatt, így jogilag nem vonatkoztak rájuk a pártok elszámolási szabályai. Mi azonban azt szeretnénk, hogy mindenkire, aki választáson indul, egységesen vonatkozzanak ugyanazok a finanszírozási és elszámolási regulák. Erről szól a törvénymódosítási javaslat. Azonban, ne legyenek illúzióink arról, hogy teljesen sikerülhet megakadályozni az illegális kampányfinanszírozást. Majd megoldják okosba’, máshogy, készpénzben. Minden törvényt ki szoktak játszani.

– Ráadásul Brüsszel is egyre nagyobb gondot fordít a Sorosék által pénzelt nem kormányzati szervezet finanszírozására.
– Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy sok civil szervezetet – vagy dollárcivileket – elsősorban azért tartanak, hogy legyen hova jönnie a pénznek, vagyis egy kvázi fogadóállomásra van szükségük, ahonnan szét lehet osztani azt politikai célokra.

– NGO-kon keresztül finanszíroznák a baloldal kampányát?
– Azokon keresztül is. Az a tendencia, hogy egyre nagyobb összegekkel igyekeznek beavatkozni a magyar politikába, ezeknek a pénzeknek pedig meg kell találniuk az útját minél több csatornán keresztül. A baloldali médiának egy szűk és elég piszkos szegmensét a tavalyi választási kampány legvégén akkora összegekkel finanszírozták, amiből egy nagyobb hírportál akár egy évig is működhet, tehát onnan is tehettek át pénzt a politikába. Látszott, hogy a külföldi donorok a sajtón keresztül is igyekeztek belefolyni a magyar választásokba. Ha a tervezett törvénymódosítással bezárunk kiskapukat, nyilván újakat fognak keresni.

– Akkor nincs tökéletes megoldás?
– Nincs, de mégis törekedni kell rá. Elsősorban az ellen kell fellépni, hogy konkrét politikusokat, választáson induló szervezeteket pénzeljenek külföldről, mert az a valódi politikai korrupció, ha egy politikus dollármilliárdosok zsebében van. Nem tudni ugyanis, hogy közhatalomhoz jutva mi mindennel fizetné ki a külföldi gazdáit.

– Ha már itt tartunk, maga az unió mennyire tekinthető szuverénnek? A DC Leaks kiszivárgott adatai szerint a Soros-féle kör több mint kétszáz EP-képviselőt fizetett 2016-ban és ez a szám azóta tovább nőhetett a tőzsdespekuláns intenzív lobbijának köszönhetően. Milyen következménye lehet annak, hogy az Európai Parlament képviselőinek több mint a harmadát képes mozgatni egy befolyásos üzleti kör Amerikából?
– Látjuk a következményeit. Migráció, háborúpártiság, genderőrület Brüsszelben. A kétszáz valamennyi csak azoknak a képviselőknek a száma, akiket konkrétan megvásároltak Sorosék, de még ennél is több képviselőt irányíthatnak közvetve. Ennek eszköze, hogy aki Nyugaton közélettel akar foglalkozni, csak azt mondhatja közszereplőként, amit a liberális médiavilág hallani akar. Ha valaki mást mond, eltakarítják. Ezért nem tudnak arrafele nemzeti, szuverenista pártok megerősödni.

– Van rá esély, hogy Nyugat-Európában megváltozzon a közgondolkodás ebben a kérdésben?
– Mindenre van esély, mert a jelenlegi Brüsszeli elit feje tetejére állította és legyengítette Európát. Ezt egyre többen látják.

– Hozhat valamiféle fordulatot a közelgő európai parlamenti választás?
– Brüsszelben változás kell, és bízunk abban, hogy megerősödnek azok a nemzeti pártok, amelyek ezt akarják. Nem az EU-t kell leváltani bármi másra, hanem annak vezetőit. Ez lenne a megoldás, ezért küzdünk, itthon, s máshol is. Nehéz lesz, iszonyatos túlerőben vannak, de nem lehet már a rajtvonalnál feladni egy versenyt.

– A választás után létrejöhet egy új konzervatív szövetség?
– Igen, sőt akár előtte is.

– Szükség is lenne minél több szövetségesre, mert Brüsszellel folyamatosan hadakozni kényszerül a kormány. Korábban arról beszélt, hogy a szuverenitásvédelmi törvény tovább mérgesítheti a helyzetet.
– A Magyarországot és minket gyűlölő nyugati újkommunistáknak mindegy, hogy mit csinálunk, nekünk viszont itthon mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket, amennyire csak lehet. Az oroszt is, az amerikait is, bármilyet.

– Brüsszel meddig tarthatja vissza a hazánknak járó uniós forrásokat?
– Ameddig akarja. Ott nincs már jog, csak politika van. Azokat az országokat, amelyek nem a liberális mantrát fújják, megbüntetik és gazdasági eszközökkel igyekeznek térdre kényszeríteni.

– Közelebb kerültünk a források folyósításához azzal, hogy az unió számos kívánságát teljesítettük?
– Láthatóan nem. Eddig nemcsak a szerződésekben foglalt kötelezettségeinket teljesítettük, hanem azon felül is az összes kérésüket. Az elmúlt egy év jogalkotásában visszakereshető, hány törvényt módosítottunk a brüsszeli igényeknek megfelelően, hogy ezzel is segítsük a megállapodást, ám így sem adták oda a nekünk járó uniós pénzeket. Nem a jutót, a járót.

– Működhet a Schiffer András-féle recept, amely szerint ha az EU elmulasztja a források folyósításával kapcsolatos kötelezettségét, akkor Magyarország is megtagadhatja egyes uniós befizetések teljesítését?
– Megérdemelnék.

– Ha huzamosabb ideig visszatartják az uniós forrásokat, akkor mit mondanak például a jelentősebb béremelésre váró pedagógusoknak?
– Gyurcsány Ferenc azt mondta, két hét alatt haza tudná hozni az uniós pénzeket. Mivel róla van szó, külön tisztázni kellene, hogy hazahozná vagy hazavinné, de fogadjuk el a jóindulatú megközelítést, hogy ő és a felesége meg tudnák oldani az összegek folyósítását Magyarországra. A probléma azonban az, hogy ezzel nem mást mond Gyurcsány, mint hogy az uniós pénzeket ideológiai alapon tartják távol hazánktól. Azt mondják, ha a brüsszeli elitnek megfelelő kormány alakul itthon, akkor odaadják a forrásokat. Ez sima, egyszerű zsarolás, hatalommal való visszaélés. Ezt csinálja Brüsszel, és itthoni csicskásai. A pedagógusok helyzete kapcsán elsősorban a baloldal farizeus viselkedése emelendő ki. Ha tényleg olyan jó az érdekérvényesítő képességük a brüsszeli vezetésnél, akkor miért nem érték még el, hogy legalább azokat a pénzeket folyósítsák, amelyek nem a kormányhoz jönnének, hanem egyenesen a tanárok zsebeibe vándorolnának? Ezt bezzeg nem csinálják, sőt, a szintén DK-s Molnár Csaba – havi hatmilliós fizetésért – azt hangoztatja Brüsszelben, hogy hazafias kötelessége megakadályozni, hogy ezek a pénzek megérkezzenek. Ennél visszataszítóbb, szemforgatóbb viselkedést aligha tudok említeni az elmúlt évekből, pedig a pandémia alatt is volt néhány ízléstelen húzása a hazai baloldali politikusoknak.

Kocsis Máté a Fidesz-frakcióvezetője - Fotó: Kurucz Árpád

– Gyurcsányék és az unió a korrupcióra hivatkozva szorgalmazzák a folyósítás felfüggesztését. Figyelemre méltó, hogy a korrupciós ügyei miatt tavaly őrizetbe vett Eva Kaili, az EP korábbi alelnöke éppen, hogy kilépett a börtönből, már vissza is ült az Európai Parlamentbe, ahol Magyarország és Lengyelország ellen szavazott. Ez azért elég rendhagyó, nem gondolja?
– Ez a maffiafilmek és a kétszínű kommunisták, álszent liberálisok világa. Csak a régi jó öreg baloldali szabályt alkalmazzák: vádold az ellenfeled azzal, amit te magad követsz el. Bőröndben huzigálnak sok tíz millió eurónyi korrupciós pénzt, majd ugyanők szavaznak a magyar korrupciós helyzetről. Ez az a fajta kettős mérce, amiből már sok embernek elege van. A milliárdos brüsszeli baloldali elitnek mindent szabad, mindenki más meg fogja be a száját.

– Már a tagállami vétó intézményének eltörléséről beszélnek Brüsszelben.
– Ez az ő demokráciájuk: Aki mást mond, azt ki kell zárni a szavazásból. Az EU-ban jelenleg az eltérő véleményeket büntetik a leginkább.

– Egy ilyen eltérő vélemény a már említett migráció kérdése is. Napról napra durvul a helyzet a déli határunkon, rendszeressé vált, hogy lövöldöznek a felfegyverezve érkező „bevándorlók”, s az sem ritka, hogy egy éjszaka alatt több helyen bontják meg a kerítést. Előállhat olyan helyzet, hogy a magyar határvadászok nem tudják megvédeni a határt?
– Nem hiszem. Hazánk védelmi ereje nagyobb annál, mint amit jelenleg bevetünk a határon. Mindazonáltal törékeny a helyzet, a kormánytól további intézkedéseket várunk a határvédelem megerősítésére.

– A migráció mellett a gender érzékenyítést is a kultúránkat veszélyeztető behatásként említette. Hogy áll a gyermekvédelmi törvény őszre tervezett szigorítása?
– Folyamatban van. Azt szeretnénk, ha a 2021-es első körös módosítás után további garanciákat tudnánk adni a szülőknek arra, hogy ők dönthetnek a saját gyermekeik nevelését érintő kérdésekben, nem pedig egy álcivil szervezet, vagy egy nullaszázalékos támogatottságú párt. Ez a fő vonal, de számos egyéb kérdés is benne lesz a gyermekvédelmi csomagban.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakció-vezetője (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.