Európai és amerikai nagyvárosokban futnak a Magyarországon gyártott metrószerelvények

Legyártották az ötezredik kocsitestet a Stadler Szolnok Kft.-nél, Szijjártó Péter méltatta a svájci gyárat.

2023. 09. 12. 17:22
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Talán kevesen tudják, de több európai nagyváros mellett néhány amerikai városban is, ha metróra szállnak, akkor a Szolnokon gyártott Stadler szerelvényekbe szállnak be – mondta Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón, Szolnokon. 

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán azt is kiemelte, hogy a magyar személyszállító motorvonatok kilencven százaléka is a Stadler gyártósoráról gurul ki, és a magyar vasútvonalakon utazó utasoknak mintegy fele a Stadler vonataira száll fel. 

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a vállalat újabb jelentős beruházást valósít meg 

17 milliárd forintos értékben a magyar kormány támogatásával, melynek keretében húsz százalékkal növeli a gyártási kapacitását, és évente 750 vasúti kocsitest legyártására lesz képes Szolnokon.  

– Ezzel a beruházással 170 új munkahely jön létre, így a Stadler szolnoki munkavállalóinak száma megközelíti az ezer főt – tette hozzá a miniszter. 

A tárcavezető a Magyarországon az ötezredik kocsitestet legyártó Stadler Szolnok Kft. projektbejelentő sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy a beruházás nyomán csaknem húsz százalékkal bővül a vállalat termelési kapacitása, így már évente 750 kocsitestet lesz képes előállítani. 

A 17 milliárd forint értékű projektet az állam 4,8 milliárd forinttal támogatja, ezzel hozzájárulva 170 új munkahely létrejöttéhez. 

Beszédében kiemelte, hogy a Stadler is jelentősen segítette azt, hogy tavaly minden nehézség ellenére is megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatás rekordja Magyarországon.

– Ez a beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy az év végére meg tudjuk dönteni ismét a beruházási rekordot, hogy Magyarországon a teljes foglalkoztatás célkitűzése továbbra is gazdasági realitás legyen, s hogy a magyar exportteljesítmény idén tovább növekedjen – jelezte a miniszter. 

Szijjártó emellett a svájci beruházói közösséget méltatta, emlékeztetve, hogy ezek a vállalatok több mint harmincezer embernek adnak ma munkát Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.