„A nőket ért erőszak megakadályozására nem üres szavakra van szükség”

Minden három nőből egy tapasztalt már szexuális, vagy fizikai erőszakot tizenöt éves kora óta.

2023. 11. 24. 18:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden három nőből egy tapasztalt már fizikai és/vagy szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ez az adat becslések szerint körülbelül a duplája a roma nők és lányok körében – emelte ki Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes képviselője pénteki sajtóközleményében.

JÁRÓKA Lívia
Járóka Lívia (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ENSZ Közgyűlésének 1999-es döntése alapján november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja, amelyről az EP e heti strasbourgi plenáris ülésen is megemlékeztek. Járóka Lívia írásbeli hozzászólásában kiemelte, hogy a nőket ért erőszak megakadályozására átfogó tagállami törvényi garanciákra, központi és regionális programokra és egységes társadalmi fellépésre van szükség, „nem pedig üres szavakra és a megbukott isztambuli egyezmény ratifikációjának erőltetésére”.

– Kiemelt figyelemmel kell kezelnünk a nők elleni erőszakos bűncselekményekkel szembeni fellépést és az áldozatok segítését, de nincs szükség üres szavakra és a megbukott isztambuli egyezmény ratifikációjának erőltetésére

– hangsúlyozta a fideszes képviselő. 

Járóka Lívia szerint a helyzet kifejezetten aggasztó, és ma már az is adatokkal bizonyítható, hogy az isztambuli egyezmény bevezetésével a nők helyzete és társadalmi megítélése csak romlott a ratifikáló országok többségében. 

– Jó döntésnek bizonyult tehát, hogy egyes tagállamok, mint például Csehország és Magyarország, nem ratifikálták az egyezményt, így egy erős nemzeti garanciarendszert tudnak kialakítani a nők jogainak és emberi méltóságának védelmére – húzta alá a képviselő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.