Jelentős figyelmet kapnak a cukorbetegek

A cukorbetegséggel foglalkozó szakmai szervezetek és a kormány együttműködésének vannak eredményei, és folyamatos a kapcsolat a kabinet és az érdekképviseletek között – mondta a miniszterelnök főtanácsadója egy szakmai fórumon kedden, Budapesten. Nyitrai Zsolt hozzátette: még idén egy fontos kormányzati intézkedés várható.

Forrás: MTI2023. 11. 14. 16:28
diabétesz, cukor Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális figyelmet kapjanak a cukorbeteg gyerekek az iskolában töltött idő alatt – jelentette ki a diabétesz világnapja alkalmából a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) szervezésében tartott rendezvényen Nyitrai Zsolt. Hozzátette:

az 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelők is megkapják az ápolási díjat és a gyermekek otthongondozási díját, és eredménynek mondta a közétkeztetés reformját is.

Nyitrai Zsolt közlése szerint rendszeresek a szakmai egyeztetések, ennek köszönhetően reményei szerint „még idén egy fontos előrelépésről” tudnak majd beszámolni.

Illusztráció (Fotó: Pexels)

Az intézkedések egyik pillére az alapellátás fejlesztése, a másik a szűrőprogramok kiszélesítése – mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára. Bidló Judit hozzátette: új szűrőprogramcsomagot vezetnek be, hangsúlyosan a rendszeres kardiovaszkuláris rizikószűrésre.

Az alapellátás terén a háziorvosoknak nagyobb kompetenciát adnának az egyéb szakvizsgájuknak megfelelően, valamint megtartják és megerősítik az egészségfejlesztési irodákat

– ismertette, majd hozzáfűzte: a 2024-es magyar uniós elnökség prioritásai közé emelné az egészségügyi kormányzat a szív- és érrendszer betegségeket, valamint a diabéteszt.

Kempler Péter, a MOTESZ elnöke arról beszélt, hogy az idei szakmai fórum középpontjában a cukorbetegség és annak szövődményei állnak. Magyarországon évente ezer ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt, továbbá a diabéteszesek 75 százaléka hal meg szív- és érrendszeri szövődmények következtében.

Súlyos a helyzet Magyarországon

Lengyel Csaba, a Magyar Diabetes Társaság leendő elnöke a cukorbetegség miatti korai halálozásra hívta fel a figyelmet. Rámutatott: 

a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők átlagosan hat évvel élnek rövidebb ideig.

A magyar felnőtt lakosság több mint 60 százaléka túlsúlyos, és mivel a diabétesz kialakulásának egyik legfőbb tényezője az elhízás, ők potenciális cukorbetegeknek tekinthetők – emelte ki. Ez az állapot fokozza a szövődmények kockázatát és azok kialakulása okozza az életminőség romlását, a korai halálozást – tette hozzá.

Magyarországon 772 ezer ember diagnosztizált cukorbeteg, azonban a betegek száma a szakma szerint jóval nagyobb, nagyjából 1,5 millió. 

Lengyel Csaba kiemelte: fontos az orvosszakma és a betegszervezetek együttműködése, és elengedhetetlen a beteg közreműködése a gondozásban, hiszen az egészségi állapotának fenntartásáért ötven százalékban ő felelős.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.