A honvédelmi nevelés befektetés a jövőbe

Kulcsfontosságú, hogy a felnövekvő generáció tagjai tisztában legyenek a hazaszeretet fogalmával és annak fontosságával.

2023. 12. 05. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvédelmi nevelés befektetés a jövőbe – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a honvédelem tantárgy jövő évi tanévre vonatkozó bővítésének előkészítésére fókuszáló szakmai találkozón. Czermann János a Bálna Honvédelmi Központban tartott találkozón úgy fogalmazott, a tárca mindig jelentős szerepet vállalt a hazafias és a honvédelmi nevelés támogatásában,

 a honvédelem tantárgy pedig kulcseleme annak, hogy a felnövekvő generáció tagjai tisztában legyenek a hazaszeretet fogalmával és annak fontosságával.

 – Ezt támogatják az elmúlt években folyamatosan fejlesztés alatt álló honvédelmi nevelési programok is – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, a hat évvel ezelőtt indul tematikus honvédelmi táborokban idén több mint 4500 diák vett részt és a részvételi szám folyamatosan nő. Emellett sikertörténetként értékelte az országos haditornaversenyt, amely azon túl, hogy szerteágazó honvédelmi ismereti tudásbázist biztosít a diákoknak, csapatmunkára is neveli őket.

– A Honvéd kadét program részeként csaknem 150 iskolában, megközelítőleg kilencezer diákot nevelnek a hazaszeretetre. Az idei tanévben hat iskolában – pilot jelleggel – elindított tantárgyat a tervek szerint a jövő tanévben 230 intézményben szeretnénk bevezetni 

– hangsúlyozta Czermann János.

Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese elmondta, a sorkatonaság 2004-es felfüggesztése után a honvédség és társadalom fokozatosan eltávolodott egymástól, mígnem egy szakadék keletkezett a kettő között. 

– A honvédelem tantárgy bevezetése éppen azt a célt szolgálja, hogy a fiatalokban érzelmi kötődés alakuljon ki honvédelem ügye iránt és pozitívan álljanak a Magyar Honvédséghez

 – emelte ki, hozzátéve, hogy a tantárgyat kizárólagosan tanító katonai oktatókkal szemben számos – többek között a hitelességüket biztosító – követelményt szabtak meg.

Emlékeztetett arra, hogy a honvédelmi nevelés a honvédelem ügye iránt érzett felelősségtudat mellett fegyelmezett magatartásra és rendszerezett életvitelre ösztönzi a diákokat. A rendezvény előadásokkal folytatódott, a szakértők mellett katonaoktatók és a pilot programban résztvevő iskolák közül a Váci SzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola igazgatója számolt be a tantárgy bevezetésének tapasztalatairól, külön kiemelve a diákok lelkesedését és nyitottságát.


Borítókép forrása: Honvédelem.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.