Így tölti a karácsonyt a háborús menekült kárpátaljai család Győrben

Az ünnepekkor még nehezebb a Zachary családnak, ahogyan a hozzájuk hasonlóan kettészakadt családoknak is. Határon innen és túl töltik a karácsonyt, a szilvesztert, egymástól távol. Zachary Ottó feleségével és két fiával maga is elhagyni kényszerült a hazáját a háború miatt. Most már sorstársainak segít a Dunántúlon a Magyar Vöröskereszt kötelékében.

2023. 12. 21. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zachary Ottó feleségével, Györgyivel először tanárként helyezkedett el, menekült gyerekek oktatását és beilleszkedését igyekeztek segíteni. Viszont nekik is meg kellett találniuk a helyüket, hiszen két kisfiú szülei is, akik lassan két éve Magyarországon élik mindennapjaikat – írja a Kisalföld.

Elmondásuk szerint az ukrajnai határhoz közeli településekről a legtöbben, akik tehették, eljöttek. A magyarlakta települések nyolcvan-kilencven százaléka teljesen elnéptelenedett. A népvándorlás már évekkel ezelőtt megkezdődött a fiatalabb generációk körében, a háború kitörésével azonban családok hagyták ott egykori otthonukat. Csak az idősebbek maradtak. Vannak, akik kivárnak, amíg a háború tart, de a legtöbben már vissza se mennek. Nagy a bizonytalanság, főleg, hogy a férfiakat bármikor besorozhatják – fejtette ki a családfő.

– Honvágyunk van, de összetartunk, és igyekszünk nem éreztetni a fiúkkal, hogy csak magunk vagyunk.

Kettősek az érzések bennünk, úszunk az árral. Hazahúz a szívünk, de félünk. Inkább maradunk, mert nem tudjuk, ha átlépnénk a határt, visszajöhetnénk-e még – fogalmazott Zachary Ottó.

Az ünnepek kapcsán elmondták, hogy nehéz nekik az idei karácsony, hiszen csak maguk vannak. Szokásaik szerint Kárpátalján ilyenkor összejött a család apraja-nagyja, 15-20 fős vacsorát tartottak, kántáltak a fa körül.

– Most viszont csak azokkal tudjuk tartani a kapcsolatot, akik itt élnek a közelben, illetve az interneten keresztül a távoli rokonokkal.

Szaloncukor, bejgli nálunk is kikerül a karácsonyi asztalra. Talán annyi a különbség, hogy még több ételt készítünk. Az ukrán karácsonyi menü 12 különböző fogásból áll, amely a 12 apostolt szimbolizálja. Illetve halászlé helyett tradicionális gombalevest főzünk, melynek alapanyagait mi magunk szoktuk összegyűjteni a környező erdőben. A hazai ízek idén is megmaradnak, ezzel egy kicsit közelebb tudjuk hozni a régi karácsonyok hangulatát – fejtette ki Zachary Ottó, aki családjával rendszeresen énekel karácsonyi dalokat is az ünnepek alatt, mint például a jól ismert Csendes éj. A betlehemezés ugyan már kimarad, de örömmel mesélt ennek nosztalgikus emlékeiről is.

Borítókép: A Zachary család – Ottó és Györgyi, valamint két fiuk, Ottó és Márk (Fotó: Kisalföld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.