A csúszós járdák sózása többet árthat, mint amennyit használ

Súlyos károkat tud okozni.

Forrás: Tények2024. 01. 20. 16:10
null
Budapest, 2017. január 31. A Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) munkatársa csúszásgátló anyagot szór a járdára Budapest belvárosában 2017. január 31-én. Ónos esõ veszélye miatt másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, valamint Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Baranya és Veszprém megye területére. Békés, Csongrád, Gyõr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében elsõfokú a figyelmeztetés ónos esõ veszélye miatt. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egy régi módszer a csúszásveszély ellen, de a járda sózása nagy eséllyel többet árt, mint használ – mutatott rá a Tények. Mint írják, mindenkit a törvény kötelez, hogy a saját ingatlana előtti szakasz csúszásmentesítéséről gondoskodjon, vagy ellenkező esetben bírságra is számíthatnak.

Régi, jól bevált eszköz ilyen esetekben a só, ami alapvetően valóban kitűnően ellensúlyozza a síkosságot, hiszen a járdán lévő csapadékkal keveredve mínusz 15 Celsius-fokos fagyáspontú elegyet alkot. 

A sós lé azonban könnyen be tud szivárogni a hézagokon keresztül a talajba, ahol kárt tehet a közművezetékekben, szélsőséges esetben akár csőrepedést is okozhat

– mutatott rá a hírportál. Emellett a járda anyagát is roncsolja a só, mivel a lyukakba kerülő folyadéknak köszönhetően a legközelebbi fagyásnál még jobban repedni kezd az aszfalt, így könnyen lehet, hogy tavasszal szükséges lesz megbontani és javítani.

Az olvadt, sóval keveredett jég maró hatása miatt pedig szinte biztosan megöli a vele érintkező fákat, bokrokat, egyéb növényeket.

Érdemes tehát más alternatívák felé kacsingatni, mint az apró szemű kavics, a homok vagy a faforgács, amennyiben a környezetünket megóva szeretnénk biztonságosabbá tenni a felfagyott járdát – javasolja a Tények.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.