A pozsonyi bíróság kimondta: érvénytelen a magyar származású történész elbocsátása

Falath Zsuzsannát azért érte támadás, mert beszélt a szlovák történelemszemlélet hamis egyoldalúságáról.

Forrás: Mandiner2024. 02. 29. 22:53
null
Falath Zsuzsanna Fotó: Peka Roland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pozsonyi kerületi bíróság kimondta: érvénytelen volt a magyar származású kurátor elbocsájtása a Pozsonyi Városi Múzeumból – vette észre a Mandiner. A magyar felmenőkkel bíró szlovák történészt, Falath Zsuzsannát a magyar olvasók 2018 decemberében ismerhették meg, miután a Pozsonyi Városi Múzeum fiatal kurátora egy Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt a szlovák történelemszemlélet hamis egyoldalúságáról. A kurátort később, 2019 októberében kirúgták munkahelyéről.

Falath Zsuzsanna szerint elbocsátásának egyetlen oka volt, az interjú, melyben kritizálni merte a szlovák történetírást.

A kurátor és jogi képviselője, Nagy Dávid 2022-ben két pert is indított a pozsonyi múzeum ellen, egyrészt egy munkajogit, jogtalan elbocsátás miatt, másrészt diszkrimináció miatt is perelik az intézményt. A munkaügyi per célja annak bizonyítása, hogy a fiatal történész elbocsátása jogszerűtlen volt. A múzeum azzal védekezett, hogy szerkezeti átalakítás miatt feleslegessé vált Falath kurátori pozíciója, mivel új restaurátorra volt szükségük, akinek a bérét, költségvetési forrás híján, csak Falath kurátori státusának megszüntetésével tudták előteremteni.

Csütörtökön Falath Zsuzsanna ügyvédje a közösségi oldalán megosztotta: 

Győzött az igazság! Falath Zsuzsi elbocsátása érvénytelen a Pozsonyi Kerületi Bíróság végzése alapján is!

– írta Nagy Dávid.

 

Borítókép: Falath Zsuzsanna (Fotó: Peka Roland)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.