Pankotai Lili a TASZ segítségével akarta megleckéztetni a volt iskoláját, végül ez lett belőle

A bíróság tájékoztatása szerint a felek abban állapodtak meg, hogy megpróbálnak peren kívül megegyezni. A Mandiner megkereste a TASZ-t, hogy vajon miért változott a hozzáállásuk a korábban általuk precedensértékűnek nevezett perben.

Forrás: MANDINER2024. 02. 14. 20:24
PANKOTAI Lili
Budapest, 2023. március 15. Pankotai Lili gimnazista, slammer az ADOM Diákmozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete, a Civil bázis, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Egységes Diákfront Szabadságmenet elnevezésû, az oktatás fejlesztését követelõ demonstrációján Budapesten, a Hõsök terén 2023. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pankotai Lili ígéretéhez híven személyiségi jogi pert indított volt iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ellen.

A lassan „oktatásügyi szakértővé váló”, a karmelita kolostor előtti tavaly nyári tüntetéseken is főszerepet vállaló balliberális aktivista diáklány tavaly januárban a Telexnek adott interjúban jelentette be, hogy beperli gimnáziumát, mégpedig a Soros-féle Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével. Mindezt azért, mert a 2022. októberi, trágárságokkal teletűzdelt, egy ellenzéki tüntetésen előadott slam poetry-előadását nem nézte jó szemmel az egyházi iskola vezetése, igaz, egy közleményen túl nem is nehezményezték különösebben. Pankotai végül így is otthagyta a gimnáziumot. És nem is akárhogy!

Érdemes felidézni, miket is mondott Pankotai a Telexnek adott ominózus interjújában. Hosszasan értekezett arról, hogy „lényegében ellehetetlenítették, hogy ott maradjon”, ami „így egyszerre egy tizennyolc éves gyereknek eszméletlen durva”.

Egyúttal úgy fogalmazott, „a pert figyelemfelhívásnak szánja, hogy a többi iskola, vezetőség és tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak és a tetteiknek következményük van”.

Ha én most nem álltam volna ebbe bele, akkor ugyanúgy homokba dugtam volna a fejem

– nyilatkozta a Telexnek, hozzátéve, hogy „egy nyilvános bocsánatkéréssel nem lehetne jóvátenni a történteket.”

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője az interjúban úgy fogalmazott, hogy „Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége. Azt mutatja, hogy valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni.” Hangsúlyozta: arra számít, hogy megnyerik a pert, ami „egy precedens lehet a többi intézménynek is”.

 

Mindezek ellenére jött a váratlan fordulat

A per végül tavaly novemberben perfelvételi tárgyalással kezdődött meg, amelyen a bíróság meghallgatta az alperest és a felperest, a felek pedig előadták a bizonyítási indítványaikat.

A következő tárgyalási nap január 23-ára volt kitűzve, amelyen azonban a Pécsi Törvényszék a Mandinernek küldött tájékoztatása szerint a bíróság leállította az eljárást. 

A felek ugyanis az első tárgyalás után egyeztetésekbe kezdtek a per egyezséggel történő lezárása érdekében.

A bíróság közlése szerint a felek közös kérelemmel éltek az eljárás szüneteltetése érdekében, amit a törvényszék el is rendelt. Hozzátették: négy hónapnyi szünetelés elteltével a per megszűnik, ha ezalatt egyik fél sem kéri az eljárás folytatását.

Az ügyben a Mandiner megkereste a TASZ-t, hogy ki kezdeményezte az egyezséget, illetve miért mennének bele egy ilyenbe, amikor – megfogalmazásuk szerint – precedensértékűnek, figyelemfelhívónak szánták ezt a pert.

A TASZ mindössze annyit közölt, hogy folyamatban lévő eljárás részleteiről annak lezárultáig nem nyilatkoznak.

Borítókép: Pankotai Lili egy balliberális tüntetésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.