Baráti tűz: a DK polgármestere a kormányba akart belerúgni, de Karácsonyt találta telibe

A DK-s Szaniszló Sándor egy 800 méteres útszakasz 264 millió forintba kerülő felújítása kapcsán találta meg a kormányt, pedig az út a fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozik.

Forrás: Mandiner2024. 03. 29. 21:18
KARÁCSONY Gergely; SZANISZLÓ Sándor; KUNHALMI Ágnes; GAJDA Péter
Budapest, 2022. szeptember 1. Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az 50-es villamos Határ úti végállomásán 2022. szeptember 1-jén. Mögötte Kunhalmi Ágnes (MSZP), Pestszentlõrinc-Pestszentimre országgyûlési képviselõje (b), Szaniszló Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Pestszentlõrinc-Pestszentimre polgármestere (b2) és Gajda Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Kispest polgármestere (j). Elindultak az alacsonypadlós, korszerû, a 21. századi közlekedésnek megfelelõ CAF-villamosok a felújított 50-es vonalán Budapesten. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK-s Szaniszló Sándor egy útfelújítás kapcsán a kormány támogatását hiányolta, pedig a szakasz a fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozik, az ellenzéki koalíció tagjai is annak érdekében gyűjtötték az aláírásokat, hogy a XVIII. kerület Karácsony Gergely helyett fizesse ki a beruházás költségeit.

A Mandiner szerint a kormány támogatásának hiányára panaszkodik Gyurcsány Ferenc XVIII. kerületi polgármestere, ám valójában Karácsony Gergelyt illette súlyos kritikával. A választást MSZP-s színekben megnyerő, aztán a DK-hoz igazoló Szaniszló Sándor egy 800 méteres szakasz 264 millió forintba kerülő felújítása kapcsán találta meg a kormányt, pedig az út a fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozik, azaz a főpolgármesternek kellett volna finanszíroznia a munkálatokat. 

Karácsony Gergely ígérgetésben brillírozik

Pestszentlőrincen és Pestszentimrén a választások közeledtével óriási aszfaltozási kampány indult: a kerületi adófizetők pénzéből milliárdokért újítanak fel utakat, például az Üllői utat és a Nagykőrösi utat, ami nem helyi feladat lenne, ám a minden korábbit meghaladó adóbevételekből gazdálkodó fővárosi önkormányzat forráshiányra hivatkozva nem segít.

A végeredményre persze annak ellenére is büszke Karácsony Gergely, hogy egy forinttal sem járult hozzá, az Üllői út átadásakor például azt nyilatkozta, „a kampányban közösen ígértük meg az Üllői út felújítását, és mi tartjuk a szavunkat”.

A mostani kampányban a 42-es villamos Gloriett-lakótelepig történő meghosszabbítását ígérte a főpolgármester, aki egy játék villamossal érkezett a kerületbe, ám ezt a beruházását már nagyon régóta ígéri az aktuális városvezetés, az elmúlt öt évben pedig még a tervezési munkákban sem történt előrelépés.

 Ez persze nem csak kerületi sajátosság: ahogyan arra Vitézy Dávid felhívta a figyelmet, Karácsony Gergely 135 ígéretéből 93 nem teljesült ebben az időszakban.

Még az aláírásgyűjtésben is a fővárost hibáztatták

A lap szerint Szaniszló Sándor kormányra mutogatása a Bajcsy-Zsilinszky út kapcsán már csak azért is érthetetlen, mert szövetségesei, Nagy Balázs és Somody László még aláírásgyűjtést is indítottak a felújításért, márpedig a dokumentumon feketén-fehéren szerepelt, ki a felelős a szörnyű állapotban lévő szakasz elhanyagoltságáért.

Az aláíró környékbéliek arra mondtak igent, hogy

aláírásommal támogatom és kérem az Önkormányzattól, hogy a Fővárosi Önkormányzat helyett újítsa fel és tegye biztonságossá a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Honvéd utcát.

Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki szövetség a kormányra mutogat: a Nagykőrösi útnál is azt követelte a jobbikos Hartaházi Miklós, hogy a kormány biztosítsa a forrást a főváros helyett.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az 50-es villamos Határ úti végállomásán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.