Drasztikusan drágulhat a közös költség, Karácsony ezt is elintézte

A társasházak bevételének jelentős része hagyományosan az óriásplakátokból származik. A plakátok kihelyezésének elmaradása súlyos következményekkel járhat a lakókra, emellett pedig a társasházak lakói közötti feszültségek növekednének a szakértő szerint. A közös képviselő elmondta, amellett, hogy a tervezett felújítások elmaradnának, az ingatlanok értéke is zuhanni kezdhet, ugyanis a társasházaknak a közös költségek emelésével kellene korrigálniuk a kieső bevételeket.

2024. 03. 15. 5:17
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2024. február 10. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén az Eötvös10 Mûvelõdési Házban 2024. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű, hogy az ilyen társasházak bevételének jelentős része hagyományosan az óriásplakátokból származik Csongrádi-Sebestyén Sándor közös képviselő szerint. 

A betiltás például százszázalékos közösköltség-emelést eredményezne, ami jelentős terhet róna az ott lakókra. Fontos, hogy körültekintően és megfontoltan tervezzük meg az ilyen változásokat, hogy ne csapjon le újabb váratlan teher a lakóközösségekre

– mondta el a közös képviselő. Hozzátette: 

a plakátok kihelyezésének elmaradása súlyos következményekkel járhat az ott lakókra, leginkább az idősekre nézve, különösen a jelenlegi inflációs környezetben. 

A szakértő szerint emellett a társasházak lakói közötti feszültségek is növekednének. 

Lassú szegénységbe, sőt akár mély nyomorba sodorhatja az ott élőket, negatív hatással lehet az ingatlanok értékére is. Ha az emberek elkezdik azt gondolni, hogy a társasházukban milyen magas a közös költség, akár az ingatlanpiaci értékeket is csökkentheti

– jegyezte meg Csongrádi-Sebestyén Sándor, aki szerint 

akár 60-70 százalékos bevételkiesést is eredményezhet a gigaplakátok betiltása, ugyanis az érintett társasházak bevételének jelentős része a reklámbevételekből származott. 

Ha ezek a bevételi források váratlanul megszűnnek, ami jelentős anyagi kiesést eredményez, akkor a  társasház fenntartása és működtetése érdekében szükséges lépéseket kell tenni. Mindeközben a társasházakkal foglalkozó szakember szerint más alternatív megoldás jelenleg nincs, ugyanis a lakók külső segítség nélkül nem tudják fenntartani a társasházakat. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.