Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

idezojelek

A rebelliót látták benne

Nemcsak Metternich, bő száz évvel később a kommunista vezetők se nézték jó szemmel a magyar lóversenyzést.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 05. 18. 5:59
Fotó: Bruzák Noémi

Krúdy óta tudjuk, lóról, lóversenyről csak szenvedéllyel szabad írni. Másképpen nincs is értelme. A magyar lóversenyzés történetét gróf Széchenyi István 1828-ban megjelent Lovakrul című munkájától számoljuk. A legnagyobb magyar e könyvben hirdette meg egy hazai lótenyésztő egyesület megalapítását, mondván: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen!” Bécs hírhedt kancellárja, Metternich mindenáron meg akarta akadályozni a kötet megjelenését, a nemzeti szerveződés rémét, a rebelliót látta benne. Szerencsénkre nem járt sikerrel.

Nemcsak Metternich, bő száz évvel később a kommunista vezetők se nézték jó szemmel a magyar lóversenyzést. Úri passziónak, reakciós csökevénynek tartották. (Ők csak vadászni jártak.) Azért persze nem tiltották be a futtatást, hiszen pénzt hozott – mindenesetre szellemi stemplit kapott, aki lóversenyre járt: „lecsúszott szerencselovagok”. Hadd legyen lelkiismeret-furdalása, aki fogadni mer!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Gyönyörű telivérek futnak a galoppversenyeken. Ahogyan a kutyáknál az agarak, a lovaknál ők a leg­gyorsabbak. Hosszú láb, inas test, könnyű csontozat, hatalmas tüdő… És persze a született versenyszellem, a győzni akarás. A zsokékról se feledkezzünk meg! Nehéz kenyér az övék. Spártai életmód, örökös fogyasztás, gőzfürdő, mérlegelés meg hasonlók – de úgy, hogy közben a kondíció is a csúcson legyen. Koszorút csak a győztes kap – a többi a csípős beszólásokon osztozik. Kállai Pál volt köztük a legnagyobb, még 73 évesen is nyeregbe szállt – 2006-ban 1089 futamgyőzelemmel a háta mögött galoppozott fel az égi pályára.

Hogyan is énekli a Bojtorján? „Menjünk a zöldbe, szívjunk friss levegőt / Irány a lóverseny!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Levél egy volt barátomnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Globalista diktatúra Európában

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.