Újabb lakógyűlést indít Karácsony az első sikertelen esemény után

Keresztbe tenne a kormány Rákosrendezőre tervezett fejlesztésének Karácsony Gergely főpolgármester. Budapest vezetője kijelentette: minden erejével azon lesz, hogy a lepusztult terület külföldi befektető által, a kabinet tervei szerinti megvalósítását megakadályozza, amiről egy lakógyűlésnek nevezett szavazást fog indítani. Mint emlékezetes, az első ilyen kudarcosnak nevezhető eseményen a budapesti lakosok elenyésző számban vettek részt, adatgyűjtésre viszont kapóra jött Karácsonyéknak a szavazás.

2024. 03. 14. 13:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindítja a második budapesti lakógyűlésnek nevezett online szavazást Karácsony Gergely főpolgármester április elején, ami a hónap végéig fog tartani. Minden fővárosi postaládájába el fogják juttatni az erről szóló információkat – jelentette be a városvezető egy mai sajtótájékoztatón. Budapest első embere ismertette: 

a lakógyűlés fő témája Rákosrendező sorsa lesz, ugyanis tegnap a magyar kormány államközi megállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel a területről, a főváros vezetése pedig ellenzi, hogy az ott megvalósuló fejlesztések ilyen formában történjenek.

Szavazhat minden 14. életévét betöltött lakos, akinek budapesti lakcímkártyája van, és elmondhatja a véleményét a tervezett beruházás egyes aspektusairól.

 

Elherdálásról beszél a főváros tartalékait felélő vezető

Karácsony Gergely kiemelte: meg fogják akadályozni a beruházást, mert ő nem járulhat hozzá, hogy a kormány a főváros aranytartalékát versenyeztetés nélkül, kiszolgáltatott helyzetben elherdálja, és egy beruházó kénye-kedvének megfelelően járjon el. Emellett nem egyezik bele abba sem, hogy arab vagy orosz, esetleg más nemzetiségű beruházók ingatlanvásárlással vízumot szerezzenek Magyarországon. Ennek az előkészítése ‚suttyomban zajlott”, márpedig a fővárosban csak a budapestiek érdekeit szolgáló beruházás történhet, a kormány kétharmadánál erősebb a budapestiek akarata, amit az önkormányzati választásokon kimutathatnak júniusban – állította kampányízű szövegében a városvezető.

A magyar kormány a külföldi magánérdeket a magyarországi közérdek elé helyezné, amire a Fudan egyetem is példát szolgáltat, a budapestiek tiltakozásának pedig meglett az eredménye, és ugyanez fog történni most is – jósolta a főpolgármester. Hozzátette: Budapest fel fog lépni a beruházás ellen, de nem Rákosrendező fejlesztésével szemben. Negatív példaként említette, hogy ugyanez a beruházó ugyanilyen konstrukcióban Belgrádban valósít meg egy hasonló beruházást, amit Karácsony „urbanisztikai rémálomnak” nevezett, mert szerinte az ottani fejlesztés nyomasztó, túlépített, igénytelen, és rossz hatással van a város klímájára. Megjegyezte, hogy azért nem a belgrádi ellenzék vezeti most a várost, mert elcsalták tőlük a választást.

 

Karácsony dolga keresztbe tenni

A saját fővárosára térve leszögezte: az a dolga főpolgármesterként, hogy megakadályozza ennek a beruházásnak a megvalósulását. Budapestnek „mint egy falat kenyérre” szüksége van a rozsdaövezetekre, ahol minőségi új lakóterületeket lehet kialakítani, mert szerinte ezzel lehet megállítani az agglomerációs népesség növekedését és a budapesti lakosságszám apadását. 

A főpolgármester a negatív folyamatot kialakító tényezők között nem említette az értelmetlen kerékpársávok ad hoc jellegű felfestése miatt romló és egyre elviselhetetlenebbé váló, általa előidézett autós közlekedési helyzetet.

Azzal egyetértett, hogy Rákosrendezőn legyenek fejlesztések, valamint a kormány által kijelölt földalatti meghosszabbításának tervét is támogatta. – Budapestnek és a kormánynak először ki kell találnia azt, hogy milyen beruházásra van szükség Rákosrendezőn, ehhez nagy nemzetközi ingatlanfejlesztőket kell bevonni. Rossz az az irány, hogy megvan a beruházó, aki diktál, mert ezzel „kiszolgáltatottá tesszük magunkat” – fogalmazott a budapestiek érdekeire hivatkozva. 

Karácsony kiemelte: a fővárosi önkormányzat egy parkvárost szeretne Rákosrendezőre megfizethető lakhatással és parkkal. Szerinte ha rossz urbanisztikai megoldást választanak, akkor ez a sors várhat Józsefvárosra és Ferencvárosra is. Azt állította, Lázár János építési és közlekedési miniszter leleplezte azt a szándékot, miszerint a mostani megállapodás értelmében külföldi tulajdonosoknak épített luxuslakások és turisztikai látványosságok fognak születni. 

 

Alig vettek részt az első lakógyűlésen

Mint arról lapunk is beszámolt, a főpolgármester kérdőívvel szervezett első budapesti lakógyűlésére mindössze 136 ezer válasz érkezett. Az ötlet és az érdeklődés katasztrofálisnak volt értékelhető. 

A kiküldött levelek elsősorban a szimpatizánsok összeírását célozták, de a fővárosi adófizetők 130 millió forintja bánta.

A most hirtelenjében összetrombitált lakógyűlés már csak azért is erősen kampányízűnek tekinthető, mert Karácsony a második ilyen adatgyűjtés-gyanús eseményt a választásoktól még messze levő időszakra, tavaly őszre ígérte. Akkor arról beszélt, hogy 2023 harmadik negyedévére összegyűlik megint egy csomó olyan kérdés, melyben kíváncsi a budapestiek véleményére, de végül mégsem érdekelte abban az időszakban, mit gondolnak a fővárosiak az egyes őket érintő kérdésekről.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: Kurucz Árpád )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.