Varju László és Fekete-Győr András méltatlanná vált a parlamenti munkára

Az elemző szerint mindkét politikus akkor járna el helyesen, ha lemondana a mandátumáról.

2024. 03. 02. 13:34
HZ1_4204
20240222 budapest fovarosi itelotabla varju laszlo valasztas rendje elleni buntett es mas buncselekenyek vadjaval itelet hozatal havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem véd és a dac szövetsége ez, de nem is valamiféle betyárbecsületről van szó, hisz mindezek ellenére a színfalak mögött ölre mennek egymással a megszerezhető pozíciókért. Ezt a küzdelmet látjuk most a helyhatósági választások előtti helyezkedésekben is – mondta Nagy Ervin az Origónak azzal kapcsolatban, mi lehet az oka, hogy a baloldal ennyire összezár és védi az elítélt képviselőket.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint inkább egy rossz és hibás, ám bevetett szokásról beszélünk. Egyszerűen arról van szó, hogy az idősebbek a kommunista diktatúrában, a fiatalabbak a posztkommunizmus időszakában ezt a fajta magatartást tanulták el az előttük járóktól.

A Momentum, amely nyugatos pártnak vallja magát, és mindenben a Nyugatot akarja másolni, úgy tűnik, hogy erkölcsi kérdésekben és a felelősségvállalás hiányában közelebb áll a magyar balliberális oldal múltjához, mint a nyugati liberálisokhoz

– húzta alá a szakértő.

A DK-s Varju László és a momentumos Fekete-Győr András ügye kapcsán leszögezte: morálisan és politikai szempontokat is figyelembe véve mindketten akkor járnának el helyesen, ha lemondanának mandátumukról, hisz a saját pártjuknak és az ellenzéki oldalnak is tehertétellé váltak. Sőt, mivel mindenki a júniusi választásokra koncentrál, így hatványozottan igaz, hogy a baloldal érdeke az lenne, hogy ilyen súlyos botrányok ne nehezítsék a kampányukat.

Varju László és Fekete-Győr András is méltatlanná váltak arra, hogy folytassák a parlamenti munkájukat, ez morális értelemben világos, ezt a választópolgárok nagy többsége is így látja

– mutatott rá Nagy Ervin.

Mint jelezte, a két ügy azonban jogi értelemben eltér egymástól. Fekete-Győr András esetében még van egy fellebbviteli beadvány, míg Varju esetében az ítélet egy része jogerős. A Momentum egykori vezetője így hivatkozhat arra, hogy meg kell várni a jogerős ítéletet. Habár aki látta azt a videófelvételt, amelyen Fekete-Győr füstgránátot dob a rendőrök felé, annak mindez csak olcsó jogászkodásnak hangzik, így – ha már nem akarja becsülettel vállalni tettéért a felelősséget – legalább annyit tehetne, hogy a jogerős ítéletig egyet hátralép, de úgy tűnik, hogy inkább a nevetséges magyarázkodást választja.

– Varju Lászlónak viszont szembe kell néznie azzal, hogy a jogerős ítélet miatt a parlament foglalkozni fog az esettel, és könnyen lehet, hogy még a tavaszi ülésszak folyamán megállapítja az összeférhetetlenséget, így végül elveszti a parlamenti mandátumát – ismertette az elemző. Szerinte a két ügy a felelősségvállalás, illetve annak elmaradása szempontjából ugyanazt a problémát hordozza magában.

– A következménynélküliség ráragad a baloldalra, ami egyrészt támadási felület, másrészt defenzívára kényszeríti a pártokat, harmadrészt pedig rontja a pártok megítélését. Éppen azokat

az új vagy bizonytalan szavazókat ijeszti el, akiknek a bizalmáért a baloldalnak a siker érdekében meg kellene küzdenie.

Ezek a botrányok gátolják a baloldal térnyerését, így nem „csupán” morális, hanem taktikai hiba is élvonalban tartani Varju Lászlót és Fekete-Győr Andrást. Főleg úgy, hogy nagy a kontraszt a jobboldallal szemben, ahol a politikai hibáknak és bűnöknek komoly következményük van – hangsúlyozta. Hozzátette: ma azt látjuk, hogy

a jobboldalon nem „csak” a politikai bűnöknek, hanem a hibáknak is komoly következménye van, a baloldalon pedig a legsúlyosabb emberi gyarlóságnak sem.

Az elemző szót ejtett arról is, hogy a Soros-hálózat már lemondott arról, hogy a most regnáló baloldali politikai elit valaha győzzön, valami újat szeretnének ők is. Ennyiből az előttünk álló júniusi választás még inkább élethalálharc lesz a baloldal számára.

Borítókép: Varju László és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.