A radikális zöldek és a genderelmélet is környezetszennyező a volt államfő szerint

Áder János a klímaváltozás mellett a hamis ideológiák veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Forrás: MTI2024. 04. 02. 22:29
ÁDER János
Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke A teremtett világ védelmében címmel előadást tart a Károli Gáspár Református Egyetem tavaszi rendezvénysorozatának nyitónapján Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében 2024. április 2-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szellemi környezetszennyezés is van, például hamis ideológiák, szélsőségek – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök a Károli Gáspár Református Egyetem tavaszi rendezvénysorozatának nyitónapján az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egykori államfő arra buzdította a diákokat, hogy kerüljék az értéktelent mindenben, ebben legyen iránytűjük a józan paraszti ész és az ősi bölcsességek. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke A teremtett világ védelmében című előadásában a szellemi környezetszennyezés ellen többek közt az analóg irodalmat ajánlotta. Kiemelte, hogy 

a képernyőn olvasott szövegek – egy kutatás szerint – leépítik a képzelőerőt, az elemző- és ítélőképességet, hanyatlik az empátia, az önreflexivitás és a türelem is.

 

Hamis ideológiák: radikális zöldek és genderelmélet

A hamis ideológiákkal és álprófétákkal kapcsolatban Áder János a radikális zöldeket és a genderelméletet említette. Felhívta a figyelmet a digitális rabszolgaság veszélyére, utalva a közösségi és videómegosztó oldalakon, illetve az online kereskedelemben töltött rengeteg időre. Hangsúlyozta, mindenben mértéket kell tartani, kerülni a pazarlást. Nemcsak élelmiszert és ruhákat dobunk el, hanem barátságokat is, végül magát a bolygót – fogalmazott. További tanácsai a szellemi környezetszennyezés ellen: elismerni a teljesítményt, valamint be- és kitölteni a közösségi tereket. A cél szerinte: hideg fej, bátor szív, nemes lélek, majd idézte Ferenc pápát, aki szerint ökológiai megtérésre van szükség.

 

Februárban volt március, aggasztó tempóban változik a klíma

Helyzetelemzésében Áder János kitért arra, hogy 1950-ben két és fél milliárd ember élt a Földön, 2022 novemberében már nyolcmilliárd, azonban a vízfogyasztás kétszer, az energiafogyasztás pedig háromszor ilyen gyorsan nőtt, és az energiamixben még mindig 84 százalék a fosszilis energiahordozó. Az utóbbi ezer évben voltak minijégkorszakok, de az ipari forradalom óta folyamatosan emelkedik a hőmérséklet – folytatta, hozzáfűzve, 

az idősebbek még emlékeznek kemény telekre, a fiatalabbak már csak mutatóban látnak havat, az idei február pedig, az elmúlt évtizedek átlagát tekintve, egy erős március volt. 

A tendencia egyértelmű, az elkövetkezendő évtizedek legfontosabb szava az alkalmazkodás lesz – jelentette ki. 

A volt államfő aggasztónak nevezte a klímaváltozás gyors ütemét. Hozzátette, évente egy olaszországnyi területű erdő tűnik el a Földről. A klímaváltozás másik hatása új, egzotikus fajok megjelenése hazánkban, mint az ázsiai tigrisszúnyog, az egyiptomi csípőszúnyog vagy a Hyalomma kullancs. Az invazív fajok további betegségek megjelenését is okozhatják, mint például a malária – figyelmeztetett Áder János.
A környezetvédelem térségbeli pozitív példájaként említette a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot, amit Európa Amazonasának neveznek, valamint a tavaly már másodszorra megrendezett Fenntarthatósági Expót, amelyen magyar cégek kínáltak megoldásokat napjaink kihívásaira.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.