Betilthatják, hogy a kiskorúak is vehessenek energiaitalt

Már az Országgyűlés előtt a javaslat.

Forrás: MTI2024. 04. 02. 22:11
null
Budapest, 2020. február 2. Energiaital a magyar rejtvényfejtõk napja alkalmából tartott háromórás rejtvényfejtõverseny egyik résztvevõjének asztalán a Hotel Hungaria City Centerben 2020. február 2-án. A versenyt a Rejtvényfejtõk Országos Egyesülete (ROE) és a Füles rejtvénylap szervezte. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtották az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot. A javaslatot Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta be – hívta fel a figyelmet az MTI.

Megvédjük a gyermekeinket!

– fogalmazott Nacsa Lőrinc és Hollik István is kedd este a közösségi oldalán.

Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire

– indokolták a törvényjavaslat jelentőségét. Hozzátették: az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ezért nyújtottá be az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely 

a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára.

A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk – hangsúlyozta a két kereszténydemokrata politikus. Ezért arra kérték a képviselőtársaikat, hogy – pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – támogassák a javaslatot.

A parlament honlapján közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében – 70 százalékukban – valóban szükség volt orvosi segítségre.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztása jelentős egészségügyi veszélyt jelent. A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.